El fotògraf empordanès Quim Giró ha col·laborat els darrers mesos en una exposició produïda per Lo Pati - Centre d’Art de les Terres de l’Ebre que ha volgut estrènyer vincles amb el centre de salut mental Pere Mata per trencar els estigmes de l’espai i abolir prejudicis, a través de l’exposició #MOSMIREM. La proposta ha permès cobrir amb 206 retrats de gran format en blanc i negre les façanes dels dos equipaments. Lo Pati i la Fundació Pere Mata es «miraran» fins al mes d’agost, moment en què es retirarà l’obra del carrer: «He intentat que fossin retrats molt expressius, emocionals i plens de positivisme», assenyala l’artista, satisfet del resultat que ha creat, i que ha causat moltíssima expectació, assegura.

D’aquesta manera, un centre d’art i un centre de salut mental, situats a tocar l’un de l’altre, col·laboren en aquest projecte que des de la creació artística «busca estrènyer la distància que separa els usuaris dels dos centres i trencar els prejudicis que encara avui en dia estigmatitzen les malalties mentals», ha explicat la directora de Lo Pati, Aida Boix. La idea s’ha gestat dins el projecte pedagògic que lidera l’artista ampostí Alfred Porres i s’ha sumat al projecte Inside Out, que és una proposta d’art participatiu a gran escala impulsada per l’artista parisenc JR, pseudònim de Jean René.

Inside Out ha comptat ja amb la participació activa de més de 260.000 persones de 129 països diferents. Aquest és el primer cop que el projecte arriba a Catalunya, amb la suma dels retrats, obra del fotògraf Quim Giró.

Dins d’aquest projecte d’abast mundial, retrats de gran format de milers de ciutadans i ciutadanes anònims han ocupat espais públics amb la voluntat de crear consciència, trencar tòpics i apropar les persones. Un dels exemples més entenedors és potser el que es va desenvolupar a Cisjordània el 2011. Allí, a banda i banda del mur que separa Palestina i Israel, es van penjar retrats de palestins i israelians amb el clar objectiu d’estendre ponts entre dos pobles històricament enfrontats.

Quim Giró va rebre l’encàrrec de fotografiar totes aquelles persones que volien donar la cara a favor de la inclusió social, en aquest cas, dels malalts mentals. «La intenció era barrejar tots els retrats de les persones per reforçar la idea que tots pertanyem a un mateix grup». L’artista ha retratat treballadors i pacients del Pere Mata, per una banda, i d’usuaris -artistes i/o públic- de Lo Pati, per una altra, i barrejar-los en l’espai públic, «sense que se sàpiga quins pertanyen a cada espai», explica Giró. La inauguració es va fer el diumenge 17 de març a amb l’assistència de centenars de persones. «S’ha aconseguit fer evident que tots som iguals», assegura Giró. La proposta parteix de la reflexió que els llocs són espais de subjectivitat que estigmatitzen les persones que hi habiten. «Si ets en un centre hospitalari, ets un malalt; en un comerç, ets un client; en un centre d’art, ets un espectador», apunten els organitzadors.

Comissariat per l’artista ampostí Alfred Porres i Aida Boix, #MOSMIREM ha comptat amb la participació de l’Associació de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i el Club Social de les Terres de l’Ebre. És la primera activitat del Programa Art Teràpia que aquest 2019 ha encetat Lo Pati, per investigar les possibilitats terapèutiques, inclusives i transformadores de l’art i de treballar amb col·lectius tradicionalment allu­nyats d’un centre d’art.

Les fotografies també es documentaran, arxivaran i publicaran a la web del projecte, després d’haver-se dut a terme la laboriosa tasca d’empaperar les façanes dels dos equipaments, 206 retrats dels 211 que va realitzar. Un dels participants destacava la destresa de Giró, que ha aconseguit transmetre «molt bon rotllo i positivitat i ha aconseguit captar expressions diferenciades en cadascun de nosaltres».