El figuerenc Jaume Guillamet, catedràtic de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, ha fet donació de la seva col·lecció particular, gestada al llarg de cinquanta anys. Es tracta d'un recull en format paper de tota la seva obra periodística que ara s'incorpora a la Biblioteca/CRAI del Poblenou. Amb l'acord signat entre les dues parts, també s'inclou la creació d'una col·lecció digital que permetrà la consulta en obert d'aquesta documentació a través del repositori Memòria Digital de Catalunya o des d'una web creada per la mateixa biblioteca.

La col·lecció de Jaume Guillamet inclou tota la producció periodística que el figuerenc va escriure entre els anys 1968 i 2017. Concretament són 2.182 articles, publicats en setanta-dues capçaleres, de gairebé tots els gèneres periodístics i de temàtica variada, que proporcionen, a través de la seva mirada, una visió de la història política, cultural i social de Catalunya durant aquest període. D'altra banda, el recull és un reflex de dues etapes vivencials de Guillamet. La primera, des del 1967 fins a mitjans dels 80, que mostren la seva etapa com a periodista en actiu de redacció, i la segona, que abasta fins al 2017, una etapa més d'articles de col·laboració. «En aquests anys soc jo que opino i decideixo sobre què escric, amb el vistiplau dels directors, i aquí és quan ja començo a tocar temes relacionats amb la història del periodisme», comentà.

L'acte de donació va tenir lloc la setmana passada al Rectorat de la UPF. Hi van ser presents el seu rector, Jaume Casals, i el gerent, Jaume Badia; el vicegerent de l'Àrea de Serveis, Mercè Cabo; el director del departament de Comunicació, Josep Fernández Cavia, i el degà de la Facultat, Jordi Balló, entre altres. Durant l'acte, Guillamet es va mostrar agraït amb la Universitat per la tasca que li ha permès desenvolupar i per haver fet possible aquest projecte. Així, doncs, va explicar que «la UPF ha estat com un premi que hem tingut a la vida. Som una generació que hem estrenat democràcia, diaris, i hem estrenat una universitat que t'ho deixa fer tot, que et permet decidir què vols fer, és tot un luxe». Així mateix, Jaume Guillamet va remarcar que en el recull de la seva obra s'hi reflecteix el model dels estudis de Periodisme de la Universitat, amb una vinculació directa amb l'exercici professional.