29 de març de 2019
29.03.2019
Peralada

La Diamantina enceta el mil·lenari de l'església de Vilanova de la Muga

El quartet de corda interpreta «Les set darreres paraules de Crist a la Creu» de Haydn dissabte

29.03.2019 | 14:21
Els integrants de La Diamantina

Amb un concert del quartet de corda La Diamantina s'inicia aquest dissabte, a les set de la tarda, la celebració del mil·lenari de l'església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga. Aprofitant-ne la magnífica acústica de l'espai i la conclusió de la primera fase de la restauració de les pintures murals, l'Ajuntament de Peralada ha programat un seguit d'actes culturals, d'accés gratuït, entre els quals destaquen un cicle de música, una conferència, la presentació d'un llibre i una sèrie de visites guiades tot aquest any. La primera de les propostes és aquesta actuació de La Diamantina, una formació que té previst interpretar l'obra «Les set darreres paraules de Crist a la Creu» de Haydn.

«Volíem donar a conèixer l'efemèride amb la idea d'impulsar aquest patrimoni», comenta la regidora de Vilanova de la Muga, Lourdes Carreras, que reconeix que molta gent, quan entra per primer cop, se sorprèn. La primera vegada que s'esmenta per escrit l'existència d'aquesta parròquia és l'acta de fundació de la Canònica de la Seu de Girona, el novembre del 1019. La seva història, intrínsecament vinculada a la del poble, es recollirà en un llibre que està elaborant ara l'historiador Josep Maria Gironella, fill de Castelló d'Empúries però que viu fa temps a Vilanova. Aquest llibre es presentarà a finals d'any, el 14 de desembre, a la Sala.

La resta d'actes programats es faran a la mateixa església. El primer serà aquest mateix dissabte i obrirà un cicle de concerts, que busca ser un viatge musical per les diferents etapes històriques viscudes per l'església, programat per l'artista de Peralada, Arabel·la Fernàndez. A banda de La Diamantina, també està prevista l'actuació de la coral Antics Escolans de Montserrat (13 d'abril); Locus Desperatus (11 de maig) i Evoeh (8 de juny). «És una música molt escaient», valora Carreras.

Continuació de la restauració


Per donar impuls al mil·lenari, Francesc Pardo, bisbe de Girona, institució propietària de l'església, hi presidirà una missa, el 13 d'abril, a les 6 de la tarda. Aquell dia, al migdia, les responsables de l'empresa 4Restaura oferiran una xerrada per explicar detalls de la restauració que han fet, concretament la primera fase, de les pintures murals. La regidora explica que la segona fase podria iniciar-se aquesta tardor i que afectarà el pantocràtor, els querubins, el cortinatge i l'arc triomfal on «hi hauria d'haver policromia de l'època barroca, però que no es pot recuperar». Ara, l'Ajuntament busca ajuts econòmics per tirar-ho endavant. També està previst retolar les pintures per donar-les a conèixer millor.

D'altra banda, per difondre aquest patrimoni, per a molts desconegut però molt apreciat i estimat per la gent de Vilanova, s'han programat visites guiades de forma regular, cada tercer diumenge de mes. Fins ara se'n feien de concertades que també se seguiran promovent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook