L'Ernest és un polític jove a punt de convertir-se en alcalde, mentre que en Mateu és un artista tancat en el seu estudi a la recerca d'un estil propi que li permeti triomfar. Anys enrere foren amics, però alguna cosa es va trencar i es van distanciar. El seu retrobament i els conflictes que això genera són el punt de partida d'El brindis, la primera obra del dramaturg gironí Frank Bayer i de la companyia de la qual forma part, La Gàrgola Produccions Teatrals. El brindis es representa aquest dissabte a les 9 del vespre a La Cate de Figueres, escenari on tancarà una gira exitosa amb més de trenta funcions des de la seva estrena el darrer any.

Quelcom que fa molt especial aquest muntatge és que va ser dirigit per l'actriu Cristina Cervià, qui malauradament va morir fa just una setmana. De fet, tal com reconeix Bayer, va ser gràcies a ella que el text va prendre vida. Fa dos anys, Xavier Mercadé, un dels integrants de la companyia, va demanar-li a Bayer que li escrivís un text per presentar-lo a El Galliner. Entre el jurat hi havia la Cristina Cervià qui va valorar-lo positivament. Després d'això, Bayer la va conèixer i li va transmetre les ganes d'escriure un text «que feia temps em rondava pel cap». Ella el va animar i, més tard, quan el va llegir va apostar per dirigir-lo. Es tractava d'El brindis que es va estrenar a Sala La Planeta, el maig de l'any passat.

Bayer desmenteix que el text se centri en la corrupció política i assegura que aquesta connexió amb l'actualitat ha estat causal. «A mi m'interessava parlar d'una amistat trencada i aprofundir en el conflicte humà, en la falta de perdó i on són els nostres límits», comenta l'autor tot afegint com Cervià es va fer seva la història dotant-la d'un ritme molt intens, aspecte que la crítica i el públic han elogiat. «Jo sempre dic que jo tenia un vestit al cap i que ella el va fer preciós», assegura Bayer qui ja augura que aquest darrer bolo, sense ella, serà molt dur per a tota la companyia integrada pel dramaturg, l'actor Xavier Mercadé i l'escenògraf Ricard Martínez. També els acompanya l'actor Ivan Bustos. «Tenim molt clar que volem que aquesta darrera funció sigui un homenatge a la Cristina", conclou Bayer.