Ramon Pujolboira quasi no s'ho pot creure. De fet, reconeix, amb absoluta sinceritat, que «ja ho tenia oblidat». Parla, concretament, de la darrera fase de les pintures murals de l'església de Santa Coloma de Farners. D'aquell magne projecte, creat fa vint anys i que ara es pot contemplar en 3D gràcies a Google, va realitzar les parets verticals. Faltaven, però, les petxines que sustenten la cúpula i la mateixa cúpula, a vint metres d'alçada. Gràcies als membres del Club Rotary de Lloret, amb el seu president Silvestre Murga al capdavant, que estan cercant el finançament, el projecte artístic ara es completarà. El termini que es marquen per concloure'l és d'uns tres anys.

L'artista reconeix que es tracta «d'una obra d'envergadura». Fa vint anys ja es va explicar que es tractava del fresc més gran pintat a les comarques gironines, amb una superfície de 400 m2. En aquesta nova etapa, Pujolboira s'encarrega de completar el projecte pintant, primer, els quatre evangelistes de les petxines, que sustenten la cúpula. En el cas dels evangelistes, que van acompa­nyats dels seus respectius animals, l'artista segueix el mateix procediment del darrer projecte, el Sant Sopar a l'absis de l'església d'Albons. Es tracta, doncs, de pintar-los al taller -ja estan pràcticament- i, posteriorment, enganxar-los in situ, a les parets, després d'haver-les recobert amb una fullola per preservar la base original.

Aquesta tècnica també li permetrà evitar-se sorpreses desagradables quant a l'estat de les parets, com s'havia trobat fa dues dècades. Això es preveu fer aquest mateix estiu. Pujolboira farà ús de l'equip humà que ja el va acompanyar a Albons.

Simular les irregularitats

Simular les irregularitatsUn dels punts delicats d'aquest projecte és la cúpula, ja que està «molt deteriorada per les humitats» cosa que fa «impossible pintar-hi» directament. Per salvar aquest handicap, els experts s'han inventat una alternativa: fer una doble cúpula, a un pam de l'actual, utilitzant uns materials plàstics. A més, se simularà totes les irregularitats que té l'original. Per clavar-la, s'ha fet ús d'un dron per fer una còpia en 3D.

Aquesta doble cúpula es transportarà fins al taller de Pujolboira, es desmuntarà i allà ell pintarà una al·legoria de Santa Coloma, una verge adolescent que va morir martiritzada. Tot després, es durà a l'església on es tornarà a muntar, un sistema aquest molt més pràctic i segur que no el que havien de practicar els artistes segles enrere. «Només caldrà retocar el que calgui i alçar-la», explica.

Per a Ramon Pujolboira, aquest fresc ja ha esdevingut «una obra de referència» no tan sols dins la seva trajectòria, sinó també entre el patrimoni artístic de les comarques gironines. Només cal veure'l amb la visita virtual en 3D. Ell mateix, en contemplar-lo, reconeix que es va emocionar. «És fantàstic veure-la així», conclou.