Figueres es prepara per viure dos dies de cultura popular amb la tercera edició del Populària, la mostra d'entitats d'arrel tradicional, que se celebrarà aquest cap de setmana, 23 i 24 de març. Aquesta mostra s'organitza cada dos anys, la primera que va acollir Figueres va ser l'any 2015 amb la trobada nacional de Trabucaires, i la segona, l'any 2017, coincidint amb la capitalitat de la Sardana.

Quim Felip, regidor de Cultura Popular de l'Ajuntament de Figueres, explica que «sempre mirem de fer coincidir la fira amb un esdeveniment important; aquest any, amb els gegants». Més concretament, dissabte se celebra la segona fira gegantera de les comarques gironines, que comptarà amb activitats durant tot el dia. Cercaviles, tallers, xerrades, concerts i actuacions d'esbarts dansaires ompliran de gent el primer dels dos dies del Populària Figueres. «El món geganter té molta presència a la ciutat, i vam pensar que era una bona oportunitat per fer-ne ressò», conclou Felip.

Entre els actes del certamen, el Foment de la Sardana Pep Ventura n'organitza tres amb el patrocini de l'Ajuntament de la ciutat. En primer lloc, el concert a càrrec del rapsode i tenora Valentí Maymó, i dramatúrgia de Jordi Lara, titulat Camins del paradís. «Recitarà uns quinze poemes en un ambient molt especial i místic -que poca gent coneix- l'església de Sant Josep (c/ Sol d'Isern, 13)»,explica Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura.

En segon lloc, i ja diumenge, a dos quarts d'onze, està previst que es faci la tradicional ofrena floral a Pep Ventura, amb la participació del pianista Pere Puig i el contrabaixista Josep Quer, que enguany «coincideix amb el dia que va morir el compositor, ara fa 144 anys», comenta Mauné, que afegeix que «el Populària sempre és benvingut, tot i que sigui bianual, perquè mous molta gent».

I en tercer lloc, a les dotze del migdia, la cobla Vila de la Jonquera interpretarà una audició de sardanes a la plaça Josep Tarradellas, «que servirà per d'alguna manera 'inaugurar-la'», explica Mauné.

Homenatge al pubillatge

Homenatge al pubillatge

Per escalfar motors, divendres de la setmana passada es va celebrar l'acte d'homenatge als 50 anys del pubillatge a Figueres, en el qual van assistir gran part dels heureus i pubilles de Figueres entre els anys 1961 i 2019.

«És un acte de reconeixement a totes les persones que han estat implicades en aquests 50 anys del pubillatge a la ciutat i que ho han fet possible, i que a la vegada han fomentat les tradicions catalanes», assegura Quim Felip.

A més de l'acte, divendres es va obrir l'exposició fotogràfica del pubillatge a Figueres, al Casino Menestral. La mostra es podrà visitar de dilluns 18 a divendres 22 de març, de 18 a 21 h. Els dissabtes16 i 23 de març, de 10 a 13 h i de 17 a 21 h, i els diumenges 17 i 24 de març, de 10 a 13 h.

«Sabem que a l'Erato, als anys 1935 i 1936 també s'havia creat un esdeveniment relacionat amb el pubillatge a la comarca, però nosaltres hem considerat oportú comptar el període des de l'any 1961», precisa Felip.