El 33è Festival Castell de Peralada estarà dedicat a la soprano Montserrat Caballé, qui va ser ideòloga del certamen juntament amb Carmen Mateu i figura clau per a la seva projecció internacional. Un concert íntim de la soprano estatunidenca Sondra Radvanovsky serà un dels actes destacats de l'homenatge. El prestigiós Ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg inaugurarà el festival el 4 de juliol i s'allargarà fins el 17 d'agost, amb la presència del tenor maltés Joseph Calleja, la cantant britànica Jessi J i el cantant canadenc Paul Anka.

Aquests noms s'han donat a conèixer a la presentació del festival aquest divendres, i se sumen així a Charlotte Gainsbourg, Juan Diego Flórez, Gustavo Dudamel i Carlos Acosta. Amb un total de 26 propostes, el festival presenta una nova producció de 'La Traviata' i acollirà estrenes de La Fura dels Baus i Joan Magrané.

El Festival de Peralada homenatjarà Montserrat Caballé amb un recital de Sondra Radvanovsky

El Festival de Peralada homenatjarà Montserrat Caballé amb un recital de Sondra Radvanovsky

Una exposició fotogràfica als jardins del Castell recordarà les 19 vegades que Caballé va actuar a Peralada, l'última el 2011. "Van somiar juntes que el nostre país tingués un festival així a Peralada", ha dit el director del festival, Oriol Aguilà, sobre els orígens d'un festival que Caballé va idear amb Carmen Mateu el 1987. Com a part de l'homenatge a la soprano, el festival estrena una producció de 'La Traviata' amb Paco Azorín a la direcció.

"Farem una 'Traviata' feminista, una lectura en clau contemporània, molt poètica i actual", ha explicat Azorín aquest divendres. La nova òpera tracta la història d'amor des de la perspectiva d'una dona "alliberada". Hi haurà dues representacions, el 5 i el 7 d'agost, amb el Cor Intermezzo i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. "Serà una producció amb vida posterior i portarà el nom de Peralada arreu", ha assegurat Azorín.

La cloenda del festival el 17 d'agost es dedica també a Caballé, amb un concert de la "gran diva actual" de Peralada, Sondra Radvanovsky. La soprano ha actuat en quatre ocasions al festival, i aquest any hi torna per dedicar un repertori dedicat a Caballé que interpretarà a l'Església del Carme, un espai que fascinava a la cantant catalana. "És el primer espai on va cantar. Sondra de manera íntima homenatjarà el repertori de Caballé, com a "signatura de la diva actual a la gran diva del festival".

Dansa i lírica

L'oferta en dansa l'encapçala un mite en aquesta art escènica, el Ballet del Teatre Mariïnski de Sant Petersburg, que aixecarà el teló el 4 de juliol amb una versió de 'Les quatre estacions' de Vivaldi del compositor britànic Max Richter que hi posa un toc electrònic. El 5 de juliol repetirà la companyia russa però amb un programa mixt amb música de Chopin i de Liszt, 'Chopiniana', de Michel Fokie, 'In the night', de Jerome Robbins i 'Marguerite and Armand' de Frederick Ashton.

El 26 de juliol el Ballet Nacional de Sodre presentarà 'El Quijote del Plata', i l'estrella internacional del ballet Carlos Acosta amb al seva companyia, Acosta Danza, presenten un espectacle fet a mida pel festival el 15 d'agost. El cubà torna al festival per ballar dues coreografies, després que la seva actuació el 17 d'agost de 2017 acabés amb un gust amarg per la coincidència de la funció amb els atemptats a Barcelona i Cambrils.

La lírica i la clàssica prenen un pes rellevant amb un encàrrec del festival de l'òpera 'Diàlegs de Tirant e Carmesina' amb música de Joan Magrané, direcció de Marc Rosich i l'espai escènic a càrrec de Jaume Plensa. D'estrena a l'Estat serà l'obra 'Història d'un soldat' d'Igor Stravinsky amb la direcció escènica d'Àlex Ollé de La Fura dels Baus. Es tracta d'un espectacle en francès que reflexiona sobre els conflictes bèl·lics.

El baríton Ludovic Tézier (20 de juliol) i la soprano finlandesa Camilla Nylund (3 d'agost) iniciaran un tram amb grans figures com el tenor Joseph Calleja (4 d'agost), que debuta al festival, Núria Rial i Juan Sancho (8 d'agost) o el tenor peruà Juan Diego Flórez (9 d'agost). La batuta de Gustavo Dudamel arriba per primera vegada al festival la nit del 10 d'agost amb la Mahler Chamber Orchestra & Friends, a la qual dirigirà amb 'El somni d'una nit d'estiu', amb María Valverde com a narradora.

El festival també reunirà figures internacionals de gèneres diversos com Charlotte Gainsbourg (6 de juliol), el cantant i compositor Paul Anka (13 de juliol), la formació Pink Martini (27 de juliol) o una de les dives del pop, la britànica Jessie J, que actuarà el 12 d'agost. Per tancar el festival, Peralada unirà per primera vegada el so electrònic amb el simfònic amb l'espectacle 'MAESTRO, Where Dance Music Becomes Classica'.

El pressupost de la 33a edició és de 4,6 milions d'euros, respecte els 4,4 de l'any passat. "Estem mantenint l'excel·lència de les propostes i obrint-nos a nous públics", ha apuntat Aguilà.