Fa pocs dies, el músic figuerenc Alverd Oliva confessava als seus seguidors a Facebook que el darrer any havia estat el millor de la seva vida. I és que fa just dotze mesos va editar el seu primer disc, Fusta de cor, un treball de creació, vital, proper i carregat d'emocions. Aquest divendres a les 9 del vespre, acompanyat per tota la seva banda, Oliva el presentarà a la seva ciutat a l'auditori Caputxins.

Alverd Oliva no és novell en el món de la música. La seva trajectòria retrocedeix més de dues dècades, temps durant el qual ha tocat en diferents formacions o ha fet d'arrenjador per a altres artistes com ara Juanjo Bosk. Actualment forma part de Heavy per xics i d'una banda que ret tribut a Bob Marley, on també es pot escoltar dos excomponents de Gossos. Fa quatre anys, però, Oliva va apostar per tirar endavant un projecte propi. «Vaig començar a compondre cançons perquè tenia ganes de dir la meva, de cuidar-me i disfrutar també de tot el procés creatiu i realment ha estat molt fructífer», explica el músic figuerenc.

Fusta de cor és un treball força eclèctic que gira entorn del folk modern d'autor. En els vuit temes propis que inclou, Oliva ha bolcat tots els estils que l'han anat conformant al llarg d'aquests anys. Així trobem pinzellades de rock a la cançó Al teu costat; un xic de blues a Esgarrapat, però, a la resta,també reggae i pop. Allò que les uneix a totes elles, però, «són els sentiments i les emocions de les quals parlen». Oliva no concep la música si aquesta no «és una catarsi» que l'ajudi a «treure a fora tot allò que porto dins meu». Això es copsa intensament, per exemple, al tema M'escou, on Oliva parla «de la ràbia, de la impotència davant les coses que em fan mal». A parer seu, aquestes cançons potser han estat el resultat de tants anys contenint-se, sense escriure, sense compondre.

El disc, editat sota el segell Microscopi, inclou també una versió de la mítica Coral·lí, d'Adrià Puntí. Oliva, però, n'ha fet una versió «més tendra», incloent-hi arrenjaments de violí, i transformant-la en una cançó de bressol.

Mixtura entre el clàssic i el modern

Mixtura entre el clàssic i el modern

La gravació del Fusta de cor també va ser especial perquè, com explica el músic, es va fer a casa seva. La seva sort, reconeix, és viure en un espai propietat «d'un dels millors tècnics de so de Girona, Carles Xirgo», que també ha format part del projecte. La voluntat era allunyar-se de la fredor dels estudis de gravació per donar forma al disc en un ambient més íntim, quelcom que es transmet en les cançons. Oliva també ha comptat amb la complicitat dels altres integrants del seu quartet: Albert Dondarza, al violí; Edgar Casellas, al violoncel, i Pere Martínez, al contrabaix. A tots ells s'afegiren Dídac Fernández, a la bateria -en el concert serà substituït per Àngel Abat; Xarim Aresté, a la guitarra; Fer Tejero, al piano; Pep Soler, als arrenjaments del quartet; Naeon Guim, al violí, i Maia Kaanan, a la viola. Bona part d'ells seran divendres a Figueres per crear una atmosfera «molt especial», una mixtura entre el món modern i el clàssic que aporten els diferents instruments.