Aquest 2019 es compleixen els 1000 anys de la parròquia de Vilanova de la Muga, la primera referència escrita dde la qual data del 1.019, concretament, l'acta de Fundació de la Canònica de la Seu de Girona, on apareix esmentada "L'ecclesia de Villanova". Aquest fet remarcable, juntament amb la recent finalitzada primera fase de restauració dels frescos murals romànics situats a l'absis de l'església, ha motivat que l'Ajuntament de Peralada impulsi un conjunt d'activitats culturals al seu entorn amb l'objectiu de promoure aquest patrimoni únic a l'Empordà.

Entre els actes programats destaca, el 13 d'abril, a la mateixa església, una conferència explicativa sobre la restauració de les pintures romàniques a càrrec 4Restaura, empresa que es va encarregar dels treballs. Aquesta conferència té com objectiu donar a conèixer de forma entenedora quin era l'estat de les pintures, quins processos van patir amb el pas del temps, quin és el seu valor, quin procés de restauració han sofert i amb quins criteris i quin és el seu estat actual, així com també explicar quin serà el resultat final un cop acabada la segona fase.

El mateix dia a la tarda tindrà lloc una missa presidida pel Bisbe de Girona Monsenyor Francesc Pardo i, tot seguit, un concert a càrrec de la Coral d'Antics Escolans de Montserrat, acte que forma part del Cicle de Concerts Músiques del Mil·lenari.

El Cicle de Concerts del Mil·lenari, organitzat per la violista Arabel·la Fernández, aprofita l'empenta de la commemoració d'aquesta efemèride amb la voluntat d'apropar la música clàssica de qualitat, i de promoció de l'església de Vilanova com a lloc emblemàtic de l'Alt Empordà per a realitzar-hi concerts de petit format. Les formacions convidades són el Quartet de Corda La Diamantina (30 de març); la Coral Antics Escolans de Montserrat (13 d'abril); Locus Desperatus (11 de maig) i Evoeh (8 de juny).

D'altra banea, el 14 de desembre hi haurà la presentació del llibre Vilanova de la Muga a l'edat mitjana. En cent documents que està escrivint el Doctor en Història, Josep Maria Gironella. El llibre vol donar una visió de la societat de Vilanova a l'època medieval a partir d'una selecció acurada de documents extrets dels arxius notarials de Peralada i Castelló d'Empúries.

Des de l'Ajuntament hi ha l'interès a reforçar encara més la difusió i promoció del valor arquitectònic i patrimonial d'aquest edifici. En aquest sentit, es promouran unes visites guiades cada tercer diumenge de mes i visites concertades a grups tot l'any. A més, es permetrà, per la resta de l'any, l'observació de les pintures amb la instal·lació d'una porta de vidre, un sistema d'encesa de la il·luminació i la col·locació de panells informatius.