La Fundació Gala-Salvador Dalí intensificarà els recursos i els treballs per a la protecció de l'obra i imatge del geni empordanès, modernitzarà el triangle museístic a nivell de tecnologies 4.0 i tractarà de millorar l'experiència del visitant.

Ho ha detallat el president de la fundació, Jordi Mercader, en una trobada amb els mitjans per parlar de la nova estratègia de l'entitat a quatre anys vista, any i mig després de prendre possessió del càrrec en substitució de Ramon Boixadós.

Amb 1.336.207 visitants el 2018, el 80% internacionals, Mercader ha situat la fundació com "el primer museu de Catalunya i el tercer d'Espanya", per darrere del Prado i del Reina Sofia en nombre de visitants.

Després de constatar una recuperació d'entre el 6% i el 7% de visitants, iniciada en l'últim trimestre de l'any passat i que prossegueix aquest any, el nou president ha projectat nous reptes per a la fundació, fidels a l ' "esperit del fundador", que va ser el mateix Dalí.

Les visites al triangle museístic, format pel Museu Dalí de Figueres, al Castell de Púbol i la Casa de Portlligat a Cadaqués (Girona), així com les exposicions internacionals en què col·labora la fundació generen anualment uns ingressos per 15 milions d'euros a la llum de 2018, amb un excedent de 3,7 milions.

Pel president, l'objectiu és augmentar de manera "significativa" la inversió en recursos intel·lectuals i de tecnologia per protegir el llegat i defensar l'obra pública i privada de Salvador Dalí, davant d'un auge d'interessos comercials de la seva obra.

Per Mercader, és urgent una "clarificació" del mercat de l'art, i ha negat qualsevol acusació a la fundació d'apropiar de res, tot i que porta a terme accions per protegir, ha insistit.

Després de transcendir l'inici d'accions legals pel que fa a l'ús de màscares del geni a la sèrie 'La casa de papel', el president ha dit que aquesta qüestió segueix sent objecte d'estudi per a la fundació, qui anualment pot tenir entre dos o tres litigis, que en algun any poden arribar als set, encara que l'inici de gestions es compten per desenes.

"Els rèdits que obté la fundació mai neixen de protegir l'obra i imatge de l'artista", ha significat el president, que ha defensat que aquests neixen del pagament de les entrades per part dels visitants (9,4 milions el 2018) i les exposicions internacionals.

Fundació d'"autor"

Ha insistit que la Fundació Dalí és "d'autor", i no busca mercantilitzar, i ha anunciat treballs per portar a la Torre Galatea de Figueres una obra icònica de l'artista per al 2020 o 2021 com a reclam per a visitants.

Allà, es podria exhibir entre tres i cinc mesos, ha avançat acompanyat de l'equip format per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer; el gerent, Joan Manuel Sevillano, i el secretari general, Lluís Peñuelas.

Com a accions significatives de l'últim any, ha destacat l'exposició dedicada a Gala al MNAC, les exposicions de Dalí a Nàpols i en el Prado, així com els treballs de catalogació de l'obra escultòrica de l'artista que es presentaran a l'abril.

Mercader ha fet una crida perquè "la cultura i el coneixement" es converteixi en un dels motors de la societat, perquè sinó, augura un fracàs.