La poesia és el gènere pobre de la literatura o almenys el que ho té més difícil, potser perquè té poca sortida dins l'àmbit editorial. Allò que s'ha constatat darrerament és que els adeptes van creixent. Aprofitant, doncs, l'arribada de la primavera, molts pobles impulsen activitats literàries. És el cas de Roses, on es promou l'anomenat Març de Paraules, o de Figueres on es manté amb força la Festa de la Poesia.

Abans de Març de Paraules, la biblioteca de Roses promovia el Març Poètic. Fa tres anys, l'Àrea de Cultura va apostar per donar-li un nou impuls i «dedicar tot el mes a la poesia i la literatura». Enguany, el plat fort és el recital que oferiran els poetes Enric Casasses i Blanca Llum Vidal coincidint amb el Dia Internacional de la Poesia, que se celebra aquest dijous, primer dia de primavera. L'acte es fa al Teatre Municipal, a les 9 del vespre, i és obert a tothom. Els dos anys anteriors ja es va convidar dues grans figures: Joan Margarit i Sílvia Bel. Ambdós van aconseguir atraure molts amants del gènere.

A banda d'aquest acte, i amb la voluntat d'atraure «públics variats», també s'ha programat un recital de poesia infantil, Pouem Poemes, amb Pepa Contes, dissabte a dos quarts de dotze del migdia, a la biblioteca. I, a la nit, a dos quarts de deu, al Teatre, dos rosincs seran els protagonistes: Ignasi Tomàs i Ian Sala. Junts han gestat un espectacle que combina la poesia d'Anglada, Lorca però també textos de Shakespeare i altres autors, amb música de Sala. «És un intercanvi d'emocions», diu Tomàs tot afegint que, sense ser reivindicatiu, «recordem els fets del Mediterrani, reflexionem sobre els drets humans i el moment que vivim».

Aquestes no són les úniques propostes poètiques a Roses. La biblioteca exhibeix l'exposició L'Arcàdia Empordanesa, dedicada a Fages de Climent, i el 28 de març, s'hi presenta el poemari Surcos de David Ruano, un breu recorregut vital on l'autor explora aspectes de la realitat a través de la paraula, sempre entre el món dels somnis i la vetlla, l'amor, el desengany, la bogeria o la lucidesa. «La nostra idea és anar generant petits cicles per a diferents públics», comenta el tècnic Toni Martínez.

D'altra banda, a l'Escala, la biblioteca també promou dijous, a les 7 de la tarda, una lectura de textos poètics amb Ànima Negra i Fortià, també a les 7, un recital poètic a la llar de jubilats.