Amb la cloenda dels Carnestoltes arriba la Quaresma. Tot i que tradicionalment ha sigut una època de recolliment, no tot són privacions en aquest període del calendari popular. Un gran exemple d'això són el brunyols, les postres que converteixen en una festa la seva elaboració i posterior consum. Aquest dissabte, 16 de març, se celebra la Fira del Brunyol de Figueres que, amb l'edició d'enguany, arriba a la seva 26a edició.

«Amb aquesta fira, volem homenatjar el brunyol, una de les postres més típiques de l'Empordà», afirma Pere Pujades, membre de l'associació d'Amics de Sant Josep, organitzadors de l'esdeveniment. «Quan vam començar, fa 26 anys, no pensàvem arribar fins aquí. Però amb la constància hem aconseguit col·locar la Fira del Brunyol dins del calendari de festes de Catalunya».

Com cada any, la fira gravitarà entorn de la parada de brunyols, situada al carrer Sant Josep, on els organitzadors preveuen vendre més de 600 quilos, provinents de sis pastisseries. El Tall Dolç, Cal Flequer, Pere Llobet, Prujà, Forn la Barceloneta i la Fleca Gardella seran els encarregats d'elaborar els brunyols que es posaran a la venda.

Pere Llobet, quarta generació de flequers, i participant en la Fira del Brunyol, rememora la importància que tenien el brunyols en el cultiu del teixit social del territori: «Fer-los era un ritual de família, tothom es reunia i un cop fets es compartien entre els veïns. Cada casa els feia diferents i tots eren bons». En l'actualitat, el brunyol ha anat desapareixent com a menjar ritual i roman com a postres evocadores d'un passat comú.

La Fira del Brunyol celebra aquestes famoses postres empordaneses que, des del 2003, gaudeixen del segell de Producte de l'Empordà, etiqueta destinada a valorar els productes tradicionals de la gastronomia empordanesa i garantir la seva procedència i qualitat.

Nombroses activitats

A més de brunyols, a la fira estaran presents un centenar de parades d'alimentació i d'artesania, que ompliran els carrers Sant Josep, Sant Pau, Sant Vicenç i Verge Maria. A la plaça Josep Pla, hi haurà instal·lades atraccions infantils per als més menuts. Acompanyant el mercat, a la plaça Triangular, es muntarà un escenari per donar rellevància a un seguit d'actuacions. El matí estarà animat a càrrec dels alumnes de l'Escola de música de Cambra i els actors de l'escola de teatre i cinema Acting Figueres. D'entre les actuacions de la tarda, destaca la cantada d'havaneres a càrrec de La Garota de l'Empordà, que en acabar donarà pas a un cremat popular, el duet de Figueres Fora de Test i el grup de flamenco-rock D Lao A Lao.

Cursa Urbana de Sant Josep

El diumenge 17, en el marc de les activitats de la Fira del Brunyol, se celebra la 10a Cursa Urbana de Sant Josep, 2n Memorial Albert Gurt. La cursa atlètica tindrà dues modalitats, una de 5 i una altra de 10 km, per donar cabuda als corredors i corredores de tots els nivells. La sortida serà a les 10 del matí a la Rambla de Figueres i l'arribada estarà situada a la plaça Triangular. El recorregut serà íntegrament urbà i, a excepció de la pujada del Castell i l'avinguda Marignane, no presentarà desnivells.

Els guanyadors absoluts masculí i femení, tant dels 5 com dels 10 km seran premiats, a més dels vencedors de totes les categories, tant juniors com sèniors i veterans.

La inscripció té un cost de 12 euros per participant i inclou la samarreta tècnica commemorativa, assegurança individual, avituallament, servei mèdic, entrepà, poma i una degustació de brunyols a l'arribada.