Els relats d’exploradors i viatgers sempre han fascinat, fins i tot avui en dia, quan el món sembla tan proper i, alhora, tan llunyà. Molts d’aquests testimonis resten plasmats en llibres antics, però també en mapes, atles i altres documents com gravats o cartes nàutiques. Aquest dissabte, a les 12 del migdia, al carrer Lasauca de Figueres s’inaugura una galeria especialitzada en aquesta temàtica, L’Art de la Memòria, dirigida per Maite Muns. A l’acte, es preveu l’assistència de l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef; del director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó, i la periodista, Mariona Comelles.

Aquests dies previs a la inauguració, la galeria, que ja és oberta, genera molta expectació entre els vianants. Molts d’ells s’aturen davant dels aparadors per contemplar la bellesa dels documents exposats, alguns d’ells rareses. «Això no m’havia passat mai», reconeix Maite Muns, gratament sorpresa. Ella li troba l’explicació en la situació geogràfica privilegiada de Figueres, a tocar la frontera, i en l’existència de moltes fortificacions. «El tema de les ciutats fortificades és molt abundant i això és un romanent que té la gent de Figueres», comenta Muns, a qui li agradaria molt explorar el món cartogràfic vinculat a les terres gironines, ja que va generar molt de material.

La galerista desmenteix que aquests productes siguin elitistes. «Costa més un bolso de marca que un mapa del segle XVII», reflexiona Muns, que confia a seduir també el públic francès que visita Figueres. Per a Muns, l’obertura de la seva galeria pot arribar a estimular la ciutat. «Molta gent em parla de la necessitat que té Figueres de fer canvis», diu tot afegint que, a mitjà termini, es marca la possibilitat d’impulsar actes culturals entorn de l’espai. «M’agrada molt la part de comunicació i de pedagogia», explica. Els seus amplis contactes en aquest sector la poden ajudar.

Els orígens del projecte

L’Art de la Memòria, com a galeria, va iniciar-se fa dotze anys. Primer, per Internet i, més tard, amb seu física a Barcelona i, més tard, a Peratallada i Reus per ara, finalment, instal·lar-se a Figueres, al local de l’antiga joieria Quera, tancada recentment. En un dels aparadors, la galerista fa un homenatge a aquells inicis. Aleshores, a Muns la seduïa molt «el món del llibre antic i, sobretot, el llibre científic». Aquest, però, era un sector extremadament car, ja que «és molt escàs, es valora molt i és per a públics molt erudits». Inspirant-se en l’experiència dels galeristes europeus, va comprovar que aquests treballaven, paral·lelament, amb cartografia. I així, va decidir dedicar-hi aquí molts dels esforços.

A banda de la galeria, Maite Muns també impulsa, paral·lelament i juntament amb el seu home, Salvador Borràs, una editorial amb el mateix nom, L’Art de la Memòria, amb seu a Avinyonet de Puigventós. Muns afirma que a la galeria també s’hi podran trobar els llibres de l’editorial.