La Shirley és una mestressa de casa de Liverpool que té una relació rutinària amb el seu marit i dos fills que ja han marxat de casa. Un dia, una amiga li regala un bitllet d'avió per marxar, totes dues, quinze dies de vacances a Grècia. La proposta trasbalsa la Shirley, que es pregunta què se n'ha fet d'aquella noia que tenia tants somnis i com és que s'ha convertit en una dona de mitjana edat que beu vi blanc mentre prepara un ou ferrat amb patates fregides per al seu marit.

Mercè Arànega va descobrir Shirley Valentine fa 29 anys en una representació a Buenos Aires. L'obra de Willy Russell s'havia estrenat amb èxit a Londres el 1986 i havia començat el seu periple pels escenaris del món que avui encara dura. Arànega va pensar que, quan fos gran, seria un d'aquells papers que li agradaria interpretar. L'actriu segueix la seva gira, ara a Figueres, on aterra dijous, a les nou del vespre, al Teatre Jardí, sota la direcció de Miquel Gorriz.

Shirley Valentine és la història d'un alliberament personal, el d'una mestressa de casa de Liverpool que, empesa per la proposta de fer un viatge amb una amiga, fa revisió de la seva vida i de com sent que l'ha desaprofitat perquè s'ha bolcat a cuidar la família sense que ells ni tan sols l'hi tinguin en compte. I menys quan amb el marit ja hi ha perdut la connexió i els fills s'han independitzat.

Sortir de la cuina de casa seva, desgavellarà la seva vida i suposarà el seu empoderament.