L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i el Centre Penitenciari Puig de les Basses seran l’escenari, el proper divendres 8 de març, dels primers concerts del mestre Jordi Savall dins el cicle que oferirà a diversos centres hospitalaris i sociosanitaris de la demarcació de Girona durant els anys 2019 i 2020 i, a més, a la presó de Figueres.

Aquests concerts formen part del projecte social de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga de Jordi Savall que, amb el nom de ‘El Somni d’Orfeu’, apropa la música a aquelles persones que més la necessiten i a aquells espais on no és habitual escolar-la.

El primer concert públic i obert d’aquest cicle tindrà lloc el dia 8 de març a l’Àrea de Consultes Externes de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, a les 12 h del migdia. Els músics participants seran el mestre Jordi Savall, el seu fill Ferran Savall i el percussionista Pedro Estevan.

Amb aquest projecte Jordi Savall, a través dels seus múltiples repertoris, reivindica el poder transformador de la música i ofereix així a aquests oients experiències úniques. Són experiències que desperten la percepció i la sensibilitat, que promouen el diàleg i la tolerància i que, alhora, dibuixen un somriure.

D’aquesta manera, la música esdevé un canal d’expressió a través de la qual es promou el diàleg intercultural i interreligiós, a més d’esdevenir un missatge de companyonia, de pau i de bellesa útil per a la societat.

Enguany la Diputació de Girona ha decidit impulsar aquesta iniciativa organitzant concerts al centre penitenciari de Figueres i als centres hospitalaris i sociosanitaris de les comarques gironines, donant suport al projecte de Jordi Savall. Un cop acabat el concert del Trueta, els músics es desplaçaran al Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres.

L’any passat, la Fundació Centre Internacional de Música Antiga -fundada l’any 1997 per Jordi Savall i Montserrat Figueras- ja va oferir dos concerts als pacients ingressats a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i als seus acompanyants dins el ‘Somni d’Orfeu’. En aquella primera ocasió, els concerts van anar a càrrec dels músics Driss El Maloumi (llaüt), Ballaké Sissoko (kora) i Rajery (arpa de tubs) i es van fer a la planta d’Oncologia i a la de Cirurgia General.

El mite d’Orfeu

La iniciativa s’emmarca sota el títol ‘Somni d’Orfeu’. El mite d’Orfeu és un dels més antics i més simbòlics de tota la mitologia hel·lènica. Orfeu és el músic per excel·lència i s’explica que sabia tocar unes melodies tan captivadores que les bèsties salvatges el seguien, els arbres i les plantes s’inclinaven cap a ell i els homes més ferotges es calmaven totalment. CIMA ha batejat aquesta iniciativa amb aquest nom perquè el seu “Somni d’Orfeu” és la creença en el poder de la música i en la capacitat que pot tenir per ajudar l’ésser humà a retrobar l’harmonia en la seva vida i la pau en el seu cor.

La Fundació Centre Internacional de Música Antiga

El mestre Jordi Savall i Montserrat Figueras van crear la Fundació Centre Internacional de Música Antiga l’any 1997 per garantir la recuperació i la revalorització del patrimoni musical universal amb obres de caràcter excepcional dels períodes medieval, renaixentista, barroc i del classicisme, amb una atenció especial a les tradicions musicals de l’entorn mediterrani.

Amb aquestes actuacions, des de la Fundació CIMA es volen fer conèixer els valors de la música antiga i tradicional (diàleg intercultural, memòria històrica, tradicions populars, etc.) i transmetre’n la força, la bellesa i l’emoció.