L'editorial figuerenca Cal·lígraf està d'enhorabona. Un dels seus llibres, «Cuinar per a la colla», acaba d'endur-se el premi Gourmand World dins la seva categoria. Això l'avala com el millor llibre de cuina de l'Estat espanyol i el fa optar a ser candidat al premi de millor llibre de cuina del món, que es coneixerà el mes de juliol en un acte a Macao. L'editor i coautor del volum, Jaume Torrent, explica que ha estat un guardó «inesperat» i que estan «molt contents», ja que els Gourmand World estan considerats una mena d'Oscars dins la literatura gastronòmica.

Torrent reconeix que, fins fa mig any, no coneixia l'existència d'aquests premis, l'organització dels quals es troba a París. De fet, ells no van pas presentar-s'hi, sinó que, des dels promotors dels premis, els van sol·licitar un parell d'exemplars per valorar-los. «Quan vam investigar, vam veure que era una cosa impressionant», afirma Torrent. A parer seu, el guardó els l'han concedit perquè Cuinar per a la colla «és un llibre poc habitual, una raresa, com una mena d'exotisme d'un país petit». El llibre conté una cinquantena de receptes fàcils i senzilles, d'àpats per a nombrosos comensals, pensades i viscudes totes per Jaume Torrent, Joan Sayeras i Mercè Torrent.

El volum es va presentar, concretament, pocs dies abans de Sant Jordi, l'any passat. Des d'aleshores, ha anat fent el seu camí i està a punt d'enfilar la segona edició. «Cuinar per a la colla té un públic concret: associacions, entitats, penyes que fan tiberis de tant en tant i que no es volen quedar només amb la paella o la botifarrada habitual», comenta l'editor, que assegura que «és un llibre de fons, un llibre de cuina de país». En aquest sentit, els autors reivindiquen amb ell que el més important d'aquests àpats multitudinaris «és la bona companyia, molt més que la sofisticació». Un dels consells que donen els autors als potencials cuiners és que, quan estiguin davant els fogons, «no deixar acostar-se massa els comensals».

L'altre guardó, el Junceda

L'altre guardó, el Junceda

Tot i la gran rellevància d'aquest premi, no és el primer guardó que rep l'editorial aquests darrers mesos. En aquest sentit, l'àlbum il·lustrat El Santo, de Caterina Riba, Dani Torrent i Laura Casaponsa va ser reconegut amb el premi d'il·lustració Junceda. «Com a prestigi editorial té més importància i rigor, ja que també està concedit pel mateix gremi».