Diumenge, 24 de febrer, 12.00 hores. Centre Cívic Ca l'Herrero, de Portbou

L'Associació Passatges de Cultura Contemporània ha convidat el doctor Antonio Bulbena Vilarrasa a Portbou per parlar sobre el seu llibre «Ansiedad» (Tibidabo Edicions). El doctor Antonio Bulbena Vilarrasa és natural de Barcelona, encara que les arrels les té a Portbou, municipi d'on és fill adoptiu. És catedràtic de Psiquiatria i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de fa anys exerceix la seva labor clínica a la Unitat d'Ansietat de l'Hospital del Mar (Parc de Salut Mar) a l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions, institució que va fundar i va dirigir durant 15 anys i en el que ara és director de Recerca i Docència.

L'acte, que se celebra al Centre Cívic Ca l'Herrero, a les 12.00 hores, compta amb la participació del president del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Guillermo Mattioli, el qual té encomanada la presentació del llibre.

En aquest llibre, l'ansietat s'aborda des d'una perspectiva inèdita i original que reflecteix anys d'experiència i d'investigació. Com algunes emocions, l'ansietat no té paraules, ja que consisteix en un intens i ric raïm de sensacions a les que costa posar nom i explicar-les. Precisament una de les grans riqueses i motius del llibre són les experiències i aportacions de les persones que pateixen ansietat.

Segons s'exposa en la sinopsi del llibre, entendre bé l'ansietat és molt important ja que el seu coneixement ens dóna claus essencials per comprendre la vida humana i la seva evolució. "L'ansietat és aquesta poderosa companya que ens dóna forces per moure'ns per la vida i també per defensar-nos davant reptes difícils. Però, a canvi, ens pot crear tensions, preocupacions i precaucions excessives, com ara ofecs sobtats, sensacions d'aclaparament, malestar en aglomeracions, dificultats per parlar amb els altres, evitació d'espais oberts o tancats o evitació de trucar per telèfon a algú , temors hipocondríacs, fòbies, anticipació del pitjor, etc", diu textualment el llibre.

El doctor Antonio Bulbena Vilarrasa ha publicat més de 90 capítols de llibres i al voltant de 200 articles en revistes internacionals. Els temes tractats entre d'altres inclouen la pseudodemència i la depressió, el consum de xocolata,les fòbies, la meteorologia i les estacions, la neuroimatge dels trastorns mentals i la antrozoologia.

La línia d'investigació més destacada és la relació entre els trastorns d'ansietat i la problemàtica somàtica associada. La seva aportació més original va ser el descobriment de l'estreta relació entre l'ansietat i una freqüent, però sovint desapercebuda, alteració del teixit connectiu: la Síndrome de la Hiperlaxitud Articular, que es manifesta per articulacions més flexibles o laxes, pell més fina i elàstica però sobretot perquè la persona és molt "sensible" a nombrosos estímuls ambientals i interpersonals.