Martínez Bros amb el número de jocs icaris (Colòmbia i Japó), el National Circus of Pyongyang amb els salts a la bàscula (Corea del Nord) i Mistery of Gentlemen amb el volteig sobre esferes (Mongòlia) han estat els guanyadors dels Elefants d'Or de la vuitena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona, que ha tingut lloc del 14 al 19 de febrer al Camp de Mart del parc de la Devesa.

El jurat que escollia els premiats estava format per una quinzena d'experts del món del circ provinents d'arreu del planeta i que han vist almenys dues vegades les actuacions dels artistes participants amb espectacles mai vistos a Europa fins que ho han fet a Girona.

Els colombians, a més a més, han rebut el premi del públic. El resultat s'obté sumant les butlletes que omplien els participants triant el seu número preferit del dia. La seva atracció, on un germà fa voltar l'altre amb els peus, tant a terra com a sobre d'un elevador grua que puja a deu metres, és el que ha generat més aplaudiments i ovacions a peu dret entre els assistents.

Els premis de plata han estat per al pare i fill ucraïnesos Danylo i Oscar i les seves simpaties i acrobàcies mà a mà, les nord-amercianes Luna Storme amb el seu sensual cercle aeri, els llaços de la Fujian Acrobatic Troupe of China i les cintes aèries vietmanites del Duo Hien Phuoc.

Pel que fa als elefants de bronze, han recaigut tots sobre artistes russos: Denis Degtyarev amb les seves maniobres dalt del màstil aeri, les perxes aèries d'Opposition led by Troupe Saralaev i els funambulistes Troupe Krasnov. Aquests, a més a més, s'han emportat el premi de la imatge. El premi de la Crítica ha distingit Mukhamadi Sharifzoda amb el seu número d'equilibris (Tadjikistan).

Malgrat que molts els posaven a les travesses com un dels possibles vencedors, els Flyers Valencia i la seva Roda de la Mort han marxat de Girona sense cap guardó. Això sí, han estat seleccionats per actuar a la gala d'or i han pogut agrair al públic el seu afecte. El mateix li ha passat a Sergio Paolo (Xile) i els seus malabars de rebot.

Uns 33.200 espectadors

Pel que fa a l'assistència d'aquesta nova edició, el Festival ha arribat als 33.200 espectadors al llarg dels 6 dies que s'ha celebrat, sense comptar també les 684 persones que han assistit a The Totti Show, l'espectacle que s'oferia a la Cúpula de les Arts el diumenge passat. Es calcula que, a més, unes 3.000 persones han visitat el Circus World Market, d'entrada lliure, sense ser espectadors del Festival, on han pogut contemplar el Circ Gleich, que és la maqueta de circ més gran del món i que actualment forma part de la col·lecció de la fundació promotora del Festival.