«Una Vila del Llibre no és una fira, és l'intent de reproduir la vida d'un poble». Així defineix Enric Bono, un dels integrants de l'equip coordinador, la filosofia que marca totes les Viles del Llibre. L'Escala és el darrer poble que s'ha integrat en aquesta xarxa catalana, inspirada en altres moviments europeus i mundial, i, des d'aquest divendres i fins diumenge, dona acollida, per primera vegada, a més d'una setantena d'activitats al voltant del llibre i la literatura: taules rodones protagonitzades per reconeguts escriptors, espectacles poètics i literaris d'estrena, tallers que experimenten amb els oficis del llibre, propostes familiars i, també, una fira on participen trenta-tres editorials.

Per a la comarca, aquesta Vila del Llibre és un esdeveniment ja que és el primer cop que un municipi altempordanès acull una iniciativa vinculada amb el món literari d'aquesta magnitud. Un acte que, com reconeix Bono, «ha arribat per quedar-se». L'Escala és, a més, el primer municipi gironí a sumar-se -d'altres ja han manifestat interès, com és el cas de Ripoll- i, també, el primer arran de mar. Tot un altre repte del qual els organitzadors han volgut treure profit. Així, totes les activitats es fan fora, a tocar el mar, o en espais tancats però propers. Així esdevenen escenaris literaris la Platja, on s'instal·la el mercat editorial; El Gavià on es fan tallers i, fins i tot, un escape room; l'Alfolí de la Sal, on hi ha unes quantes taules rodones protagonitzades per escriptors i editors; Can Cinto Xuà amb un espai infantil i escenari de visites guiades, com també ho és l'Alfolí o el Museu d'Empúries. Altres espais d'acció seran la botiga Vilabrú, la terrassa Caravel·la, El Molí de l'Escala, la llibreria Vitel·la, la biblioteca i Can Mallarenga.

Els promotors de la Vila del Llibre han tingut en compte la força d'un dels personatges literaris vitals de l'Escala: Víctor Català, de qui enguany es commemoren els 150 anys del seu naixement. Al seu voltant, doncs, s'han gestat espectacles com Solitud 360º, que s'estrena aquest divendres a les 18.30 hores a l'Alfolí de la Sal, visites guiades, exposicions i la presentació del quadern central dedicat a ella dins el darrer volum de la revista Encesa literària. També es presenta el llibre Dones úniques, en què Montse Barderí ofereix una mirada a les dones que han canviat el nostre món, entre elles, per descomptat, l'autora de la magna Solitud.