L’Elenc Santperenc, grup de teatre amateur de Sant Pere Pescador, estrena aquest dissabte l’espectacle Noietes, que es representarà al Centre Cívic del municipi, a les deu de la nit. Noietes és una adaptació de l’obra El florido pensil, una versió que fa una mirada, en clau d’humor no exempt de crítica, a l’educació nacionalcatòlica que va dominar

l’Espa­nya de la postguerra i se centra en l’aula de les alumnes, educades per ser mestresses de casa, esposes i mares.

L’obra, dirigida per Maribel Olmos, és una adaptació de Mònica Oliva Olmos i Sílvia Oliva Olmos, de l’obra de Juan Antonio de los Ríos amb aportacions de les obres produïdes per Tantlaka Teatre i presentades tant al País Basc com a Catalunya i Madrid. «L’humor sol ser una bona ajuda per afrontar el nostre passat. També té el risc de desvirtuar la realitat, però Noietes ho sorteja gràcies a la fidelitat a uns textos, a uns fets que parlen per si sols» expliquen des de l’Elenc Santperenc.

Cinc actrius recordaran aquells vells temps: «És un text d’una altra època, que sonarà llunyà, sobretot a la gent més jove» comenta Olmos. La directora es refereix per exemple al Manual de la buena esposa, que descriu els avatars que van patir les nenes i dones espa­nyoles en la mateixa època. La dona estava naturalment destinada al matrimoni i a les tasques domèstiques.

Photocall obert

L’escenari s’omple amb un piano i els pupitres que han estat cedits pel Grup de Teatre 125 Volts de Cabanes, que ja va representar l’obra, aviat farà deu anys. Després de l’estrena, hi haurà quatre funcions més de l’obra. Continua en escena aquest diumenge a les sis de la tarda i el divendres 22 de febrer i dissabte 23 de febrer, a les deu de la nit. Un cop més s’instal·larà un photocall obert a tot el públic, «per propiciar una interacció més gran amb el públic», comenta Olmos.

Olmos repassa els orígens de l’elenc que va iniciar la seva activitat cap a l’any 1966 al poble. «Som fills de l’Agrupación teatral d’Acción Católica, que en els anys 40 i 50 ja feien teiatru». Durant els més d’aquests 50 anys d’activitat, han representat més d’una trentena d’obres de tots els gèneres, excepte el musical. El 2015, amb Criatures, van reprendre la seva activitat amb més força i van fer una intensa gira i van tenir oportunitat d’actuar al Fitag. Amb motiu del cinquantè aniversari, la formació va estrenar Gala, un recull d’esquetxos d’algunes de les primeres obres representades per l’Elenc com La ferida lluminosa, Mareig, Tafalitats o Terra Baixa.