La banda de rumba altempordanesa Banannabeach fa deu anys que és a la carretera i, «ja havent assolit la maduresa musical», ho volen celebrar com cal: iniciant la gira de la primera dècada a la Sala La Mirona de Salt, amb motiu de l'InterFest. Serà aquest dijous, a les 22.30 hores, compartint cartell amb Modus Operandi, Caritat Humana -el grup del també figuerenc Jair Domínguez- i Jokb, que estrenen nou disc.

Lluny queda aquell primer concert que van fer, en un kebab de Figueres, Oriol Sarandonga i Adrià Medinilla, promotors dels Banannabeach. Ara, després d'una dècada i d'haver viscut, l'any passat, la gira Rico y Suave, Sarandonga reconeix que han fet un salt qualitatiu important, sobretot dins el vessant dels directes, a la recerca de més professionalitat. «L'any passat vam afegir músics, vam tenir molts concerts i vam tocar amb grups molt consolidats», explica, tot fent esment a noms potents com La Pegatina o Muchachito, o recordant el gran concert de l'Acústica, quan van obrir el Festival tocant a la Rambla. «Vam tenir molta pressió, però va ser brutal», rememora.

Per iniciar la nova gira 2019 amb més tranquil·litat i solidesa, Banannabeach ha apostat per engegar motors abans «i tenir més temps per preparar-nos». Un dels canvis que han introduït és que cada membre del grup -en són onze actualment- tingui unes responsabilitats concretes. «És com per esprémer el millor de cadascú», assenyala. Quelcom que també han incorporat és com vestir l'espectacle. «Fem música, però estem davant un públic una hora i mitja i cal trencar la monotonia i explotar el vessant divertit que té el nostre producte», explica. Així, el grup s'ha deixat assessorar per un professor de ball amb la idea de «polir» aquesta posada en escena. «Que la gent vegi que hi passen coses», afegeix.

L'Interfest serà, per als Bananna, «el tret de sortida» de totes aquestes novetats. Els mesos següents, abans no arranqui seriosament la gira, el grup anirà interactuant amb el seu públic a través de les xarxes socials, donant una altra dimensió més personal d'ells mateixos. «Som un grup que s'autogestiona i no sortim als mitjans», així que les xarxes com YouTube o Instagram els ajuden a mantenir la proximitat. En els concerts, però, veuen, i se sorprenen, de l'impacte que tenen, en el públic, les cançons dels seus dos treballs. «La gent escolta els discos i potser et ve a veure per una cançó concreta, és el seu moment i els hi hem d'oferir», conclou Sarandonga.