L'auditori dels Caputxins de Figueres ha acollit, aquest diumenge al vespre, la festa de celebració de l'Any Nou xinès, organitzada per l'associació Siwei d'Intercanvi Cultural Xina-Catalunya. L'esdeveniment vinculat a l'anomenat Any del Porc, també ha tingut lloc a diverses localitats de la demarcació, com ara Girona, Olot i Banyoles amb la col·laboració dels Ajuntaments respectius.

Tal com van anunciar els organitzadors, tots ells vinculats a la comunitat xinesa que resideix des de fa anys a casa nostra, s'han fet tallers de màscares seguint la manera de l'òpera de Pequín. També s'ha dedicat un espai a explicar, especialment als més joves, la importància de la cal·ligrafia a la Xina i com iniciar-se a la seva pràctica a més d'endevinalles i dites de la seva cultura, jugant i premiant als més petits. I una introducció a l'historia del Té xinès, varietats, costum i ritus cerimonials.

En el programa de la festa no hi ha faltat un espectacle amb danses tradicionals de diferents parts del país, una mostra de Wu-Shu al estil més pur, amb la participació del Mestre Tong. Des de l'escenari hi ha hagut una cantada i interpretació de poemes per part dels alumnes de l'entitat, així com un concurs i jocs d'habilitat xinesos.

L'associació Siwei calcula que a la demarcació de Girona hi ha uns cinc-mil residents d'origen xinès i no cal oblidar que el primer restaurant oriental gironí i un dels primera de Catalunya, el Shang-Haï del corriol de les Bruixes, el va obrir la família Lee als anys setanta, havent´se convertit en un referent.

L'alcalde Jordi Masquef i diversos regidors del consistori figuerenc han assistit a la celebració, tal com explica l'Ajuntament en el seu twitter oficial.