Després de la bona acollida del primer disc, «Taumàtrop», i d'un munt d'actuacions arreu del país, el tàndem Ivó Jordà (Figueres, 1986) i Marçal Ramon (Lliçà d'Amunt, 1992), que dona vida al grup Criatures, tornen a entrar en un estudi per enregistrar el segon treball, «Praxinoscopi». Ho fan a So.cat, a Esplugues del Llobregat, avalats pel segell Picap i sota les expertes mans de Dani López, a la direcció, i de Pau Vinyoles, al control tècnic. Aquesta nova proposta, que suposa una «evolució i una aposta per la nostra pròpia música», diu Jordà, l'estrenaran ben lluny de casa, al Hong Kong Arts Festival, el 2 i 3 de març, i, a finals del mateix mes, al Festival Tradicionarius de Gràcia.

Amb Taumàtrop, els dos músics ja van començar a incidir en el seu vessant més innovador incloent entre els temes tradicionals altres propostes creades per altres intèrprets. Ara, amb Praxinoscopi, han fet un pas més. «Volíem sortir de la nostra zona de confort», reconeixen. La seva música, que anomenen de «cambra d'arrel», s'allunya dels esquemes tradicionals. «Sí que toquem amb instruments tradicionals -gralla i acordió diatònic-, per tant, té la sonoritat de la música d'arrel, però portem dos instruments, que no solen anar junts, a un nivell nou, més cambrístic».

Les hores a l'estudi són, per Jordà, «com un banc de proves». A voltes, doncs, sorgeixen coses inesperades i molt grates que acaben incloent-se en els treballs. «Anem creant el disc sobre la marxa», diu el figuerenc. En aquest cas, doncs, tampoc ho descarta. Inicialment s'han previst tretze temes: quatre d'Ivó Jordà, dos de Marçal Ramon, tres de Dani López, una versió d'un tema brasiler i dues peces tradicionals, una de les quals cantada per Joana Gomila. Els tempus són, si s'ha conclòs la gravació, aquesta setmana editar i la següent fer les mescles.

El títol del disc, «Praxinoscopi», no és casual. Tampoc, habitual. Un praxinoscopi no és res més que una joguina òptica, un giny d'animació inventat el 1876, en aquells temps precinematogràfics, que dota de moviment a les imatges estàtiques. «El taumàtrop ha evolucionat a un praxinoscopi com ho hem fet nosaltres amb un nou tractament de les melodies i harmonies, fent una música més moderna», explica.

La possibilitat de tocar a Hong Kong va sorgir arran del pas pel Mercat de Música Viva de Vic, on un programador els va contractar. No són els únics catalans que hi participaran. També hi seran Sílvia Pérez Cruz, Marco Mezquida, Sanjosex, entre altres. El concert al Tradicionarius, però, serà realment la presentació gran. Aquest espai «és casa nostra, on vam fer el primer bolo, on vam presentar el primer disc». A l'abril, també viatjaran a la Bretanya.