La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà aquest dissabte, a les 10 hores del matí, l’exposició “A nation in retreat. La Retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals”, que estarà instal·lada fins al setembre al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera (Alt Empordà). Es tracta d’una exposició que, a partir del fotoperiodisme de l’època, documenta dia a dia, des del 26 de gener de 1939 fins al 10 de febrer de 1939, els diversos escenaris de la retirada republicana de camí cap a França.

La inauguració servirà també per commemorar el desè aniversari del MUME. La consellera, en aquest sentit, lliurarà una reproducció d’un dibuix de Josep Narro a les persones que van fer possible l’obertura del Museu: l’exconseller d’Interior i Relacions Institucionals entre 2003 i 2010, Joan Saura; l’exalcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas; l’exalcalde d’Argelers, Pierre Aylagas; l’exsecretari general d’Interior, Joan Boada, i l’exdirectora general de Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono.

La consellera es desplaçarà després al carrer Major de la Jonquera, on a les 11.15 hores té previst descobrir un monòlit dedicat a les persones exiliades. El carrer Major, antic tram de la N-II, és el lloc per on van passar unes 200.000 persones camí de l’exili entre finals de gener i principis de febrer.

La jornada de commemoració i homenatge se celebra en el marc del Dia Internacional de l’Exili i la Deportació, que ha estat aquest 5 de febrer.

Visita a Camprodon

Els actes institucionals continuaran a Camprodon (Ripollès), ja sense la consellera. La directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, visitarà l’Ajuntament de Camprodon a les 13.30 hores, i a les 14.00 hores inaugurarà l’exposició itinerant “Vencedors i vençuts”, instal·lada a l’Espai Cal Marquès.

A les 16 hores, la comitiva d’autoritats farà un recorregut a peu per un itinerari senyalitzat dels espais vinculats a la Guerra Civil i l’exili al municipi. Són plafons de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica. La Jornada acabarà al Casal Camprodoní, amb l’espectacle de petit format Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

Camprodon és un altre dels punts importants de l’exili republicà. S’hi van establir diversos hospitals de guerra i s’hi van acumular uns 3.000 ferits. A la Vall de Camprodon, hi van resistir les últimes unitats de l’exèrcit republicà, fins al 13 de febrer de 1939. Es calcula que entre 80.000 i 100.000 persones van passar per la Vall de Camprodon per marxar cap a França.

Calendari per als pròxims mesos

El MUME organitzarà durant els pròxims mesos diversos actes i activitats per commemorar els 80 anys de l’exili. L’11 de febrer, uns 700 alumnes de secundària empordanesos i francesos s’agafaran de les mans i faran una gran cadena humana a la platja d’Argelers, seguint el perímetre del camp de concentració instal·lat el 1939. Abans, els alumnes hauran anat a visitar espais relacionats amb l’exili als municipis de Portbou, Agullana, Elna, Cotlliure o Rivesaltes. El MUME, en aquest cas, hi aportarà els guiatges pels itineraris i pels espais de memòria. La Jornada està organitzada conjuntament amb els professors del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust de l’Alt Empordà i pel Departament d’Ensenyament.

El Museu també organitza Els camins de l’exili, que són sortides guiades per zones d’interès de l’exili republicà. D’altra banda, el 21 de febrer se celebrarà al MUME un concert de Joan Isaac titulat Cançons de les revoltes del 68. El 23 de març s’hi pronunciarà la conferència “Tarradellas i el final de l’exili”, a càrrec dels historiadors Joan Esculies i Enric Pujol.

De Munic a París 1938-1940

El MUME també serà la seu del col·loqui internacional “De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya”, que se celebrarà entre el 30 de maig i l’1 de juny. Serà un col·loqui internacional que tractarà sobre el context històric i les causes de l’esclat de la Segona Guerra Mundial, amb l’auge del feixisme i el nazisme. Hi participaran historiadors de renom com Paul Preston, Walther Bernecker, Marco Fincardi, Michael Seidman, Helen Graham, Joan Maria Thomas, Phryné i Michel Pigenet, Daniel Kowalsky i Francesc Vilanova.