La conservadora del Museu de l'Empordà de Figueres, Teresa Miquel, ofereix aquest dissabte, a les 6 de la tarda, la primera de les visites comentades a l'exposició «Noves adquisicions». Es tracta d'una de les activitats paral·leles programades a l'entorn d'aquesta mostra, inaugurada recentment, que vol ser una mena «d'agraïment» a la figura del donant d'art.

La mirada de Narcís Monturiol, retratat per Ramon Martí Alsina, el Preludi de Juan Nuñez i una obra colpidora del jove Adrià Ciurana, mort recentment, és el trident quasi màgic que dona la benvinguda a l'exposició «Noves adquisicions», inaugurada fa uns dies davant un nodrit auditori on, per cert, no hi van faltar alguns dels artistes protagonistes. Als que han fet donació, als que han deixat obres en dipòsit i, fins i tot, als venedors d'algunes de les peces, els va donar les gràcies el director del centre, Eduard Bech, perquè, amb el seu gest, «fan que la col·lecció del museu sigui més important».

La mostra, que es podrà veure fins a finals de març, aplega una seixantena de peces que han arribat al museu figuerenc en els dar­rers quatre anys, just quan el centre va passar a dependre exclusivament de l'Ajuntament de Figueres. Algunes de les obres són de curiosa procedència, com dos ger­ros del segle XIX i dues aiguades de Léa Lafugie, comissades pels Mossos d'Esquadra i donades al centre. Altres que feia temps que no es veien, com l'escultura del burro català d'Albert Llobet, de dimensions naturals i que planteja el dubte d'on es conservarà quan l'exposició es clogui.

Reivindicació de la dona creadora

Reivindicació de la dona creadora

També cal destacar la presència de dones artistes, una reivindicació que Bech també ha garantit que és a l'agenda del museu: "La dona creadora és invisible i ens queda molt per recórrer". Les dones resten representades amb el llibre «Històries de Bagdad», de Monika Anselment; l'esbós del mural de Paula Bonet; una pintura de la Wäwä; un oli de Carme Escursell i l'acció de Marina Barsy Janer.