Compta amb quasi tres mil membres i en els quatre anys i mig de la seva creació ha aconseguit aglutinar un munt d'informació analògica inèdita sorprenent sobre Roses. Es tracta de la pàgina de Facebook «Fotos antigues de Roses», una iniciativa impulsada amb l'objectiu «de difondre el patrimoni de la vila i donar llum a tota una sèrie de material personal per compartir-lo amb els altres». Ambdues finalitats s'han complert amb escreix i, fins i tot, l'èxit de la proposta va fer que, fa dos estius, s'organitzés una exposició física a Ca l'Anita.

«Vam veure la necessitat de traduir aquest gest punt zero i donar-li format físic», explica l'arxiver municipal, Josep Maria Barris, responent al perquè d'una exposició. Segons ell, la finalitat de difondre el patrimoni es compleix amb escreix, però ara caldria anar més enllà. «Penjant les imatges al Facebook, a part que en fas copropietari el portal, s'hauria de fer un pas més i dur-les a l'arxiu municipal per fer-ne donació o, senzillament, deixar-la escanejar per preservar-les» en el fons, apunta Bar­ris. «La xarxa serveix per difondre, però no per prendre consciència que les imatges són patrimoni del fons i que caldria que el material es gestionés més seriosament i que tota la societat en pogués gaudir sense límits», diu l'arxiver.

Josep Maria Barris reconeix que alguna de les imatges o vídeos històrics que pengen els usuaris, que habitualment formen part dels fons personals i privats, són de gran qualitat. Algunes, fins i tot, ofereixen escenes sorprenents. Tant que «fins i tot durant l'exposició alguns turistes van venir a demanar-nos còpies», comenta Barris, que ell mateix també es declara sorprès de la gran quantitat de material gràfic que està sortint a la llum, vinculat amb Roses.