En un espai de 8 x 6, tretze músics es mouen tot interpretant, amb una delicadesa extrema, un repertori clàssic que admet variacions i improvisacions d'alt nivell i on el teatre gestual és un eix fonamental. «Tot funciona com un rellotge», assegura Jordi Purtí, autor i director artístic de «Desconcerto», espectacle que es veurà aquest dissabte al Teatre El Jardí de Figueres, a les 9 del vespre, i amb el qual l'Orquestra de Cambra de l'Empordà (OCE) torna a sorprendre després del fabulós i trencador «Concerto a Tempo d'Umore».

La rebuda que li ha donat el públic i la crítica a aquell primer muntatge, i ara a aquest nou, és sensacional. L'auditori, de fet, quan acaba es posa dempeus sempre contagiat de l'energia que transmet. «Forma part d'aquesta virtuositat i generositat que hi ha dalt de l'escenari», reconeix Purtí, qui no tan sols ha creat l'espectacle, sinó que també hi actua fent el paper de director. Purtí no creu que Desconcerto sigui una segona part del Tempo d'Umore, del qual ja han fet 270 representacions i amb el qual ara fan gira per Alemanya, on tornaran el març. «Desconcerto és un pas més enllà, allò que en el món del circ es diu: més difícil encara», diu Purtí, la creativitat del qual és imparable i ja té a punt un tercer muntatge dins la mateixa línia.

En aquest «Desconcerto», les cadires dels músics desapareixen i «tenim un espai net on passa de tot i es fa de tot amb els instruments» sense deixar mai de tocar. «Els músics han acceptat aquest repte, allunyat del format més clàssic, aquest joc teatral universal que els permet acostar-se a un públic més ampli», explica Purtí. L'espectacle, que té una durada d'una hora i vint minuts, no només agrada al melòman, «que hi troba la dificultat de la interpretació i els arranjaments» portats cap al teatre gestual, amb molt d'humor, sinó també al públic teatral que, des d'aquest vessant interpretatiu, entra en la música clàssica. S'escoltaran fragments de la Simfonia 40, de Mozart, Guillem Tell, de Rossini o la Dansa del Sabre, de Jachaturián, entre altres.

Jordi Purtí: «Veure el públic dempeus allà on anem és meravellós, és la nostra recompensa»

Jordi Purtí: «Veure el públic dempeus allà on anem és meravellós, és la nostra recompensa»

Amb setanta obres estrenades, Jordi Purtí és un autor i director escènic molt versàtil al qual li agraden els reptes com aquest Desconcerto creat per a l'OCE.

Quantes hores d'assaig hi ha rere el Desconcerto?

Moltes, perquè necessita molt assaig, temps i paciència, adaptar les peces, provar-ho fins que surt. Hi ha molta voluntat que el projecte tiri endavant i d'encomanar al públic energia. Esperem que, després de veure'ns, surtin del teatre una mica diferents.

Els músics es diverteixen?

És complicat per a ells tenir un instrument, marcar unes notes molt difícils i a la vegada bellugar-se i fer riure. Veure, però, el públic dempeus arreu on anem és meravellós. També sentir nens a la sala com riuen. És la recompensa.

A la vegada que fan Desconcerto, també tenen en gira Concerto a Tempo d'Umore. Amb ell van trencar tots els esquemes.

Ens el vam plantejar com un repte, que si ningú ho feia, devia ser per alguna cosa. I és que és virtuosisme, és complicat, però aquest era el joc i va costar un any i mig d'assaig i encara ara repassem i ajustem abans d'una funció per millorar-lo.

La sort és que els músics siguin tan receptius.

La primera premissa abans de començar era si tenien ganes de jugar i va ser un sí rotund. Sense això, seria impossible.

Vostès han estat pioners.

Sí, una orquestra de cambra fent el que fem nosaltres no existeix. En un moment de crisi, fer un espectacle amb tretze persones en gira sembla una bestiesa però aquí estem, sense parar, i, fins i tot, amb un pèl d'excés de feina. L'any vinent dosificarem per complir amb l'espectacle i la família.