L’Espai Cívic Bon Pastor de Figueres realitzarà, per primer cop a partir del mes de març, un taller de música rap destinat a joves d’entre 12 i 16 anys. És una iniciativa desenvolupada a través de l’associació Acting i amb el suport de JordiPino, cantant de rap figuerenc i professor. Apassionat del rap i tot allò que fa referència a la cultura hip-hop, JordiPino escriu lletres des de fa més de 20 anys. Les inscripcions al taller continuen obertes a l’Espai Cívic Bon Pastor.

Cantant de rap i també professor en un institut de Figueres, com combina aquestes dues facetes?

La meva professió, vocació i feina, és la de ser professor d’institut (i la veritat és que m’apassiona i m’encanta). El rap, en canvi, per mi és un hobby i, a la vegada, una manera sana de desfogar-me i expressar-me. Aquest projecte que començo al centre cívic Bon Pastor, impartint tallers als joves, em permet ajuntar-ho.

Les paraules “rap” i “sa” no acostumen a anar agafades de la mà, no és així?

No acostumen a “donar-se a conèixer” agafades de la mà, però això no vol dir que no ho estiguin. El rap és un estil musical, que sorgeix de la necessitat d’expressar-se lliurement (de dir el que es pensa i se sent) i això no té per què ser negatiu. Que en un bosc s’escolti més un arbre quan cau, no vol dir que la majoria d’arbres no es mantinguin drets. Que molts rapers coneguts no portin una vida exemplar no vol dir que dins el panorama no hi hagi cantants que promoguin valors i sentiments de manera positiva.

I això és el que intentarà transmetre en aquests tallers?

En part, sí. El rap està al carrer, està a les xarxes i penso que és un estil de música que seguirà creixent perquè el jovent d’avui cada vegada ho veuen més com una manera de fer-se escoltar, de dir allò que necessiten. A molta gent li va bé escriure quan se sent malament o quan no és capaç de dir quelcom obertament... En part, el rap és fer-ho, però a través de rimes. Hi ha una altra part més tècnica que també cal tenir en compte: mètriques, estructures, tempos, figures retòriques... i això també és molt important!

Així, entenc que en aquests tallers es treballaran aquests dos vessants. La tècnica i la humana?

Sí, podríem dir-ho així. Quan des d’Acting i l’Espai Cívic Bon Pastor, que és el barri on he nascut i on visc, em van plantejar aquest projecte, tots vam veure ràpidament quina perspectiva li volíem donar: animar la joventut de Figueres que vol fer rap a compondre les seves pròpies cançons, oferir-los les tècniques i estratègies bàsiques per començar i, a la vegada, que prenguin consciència que el rap pot ser molt positiu i fructífer a escala personal si s’enfoca de manera correcta, com qualsevol altre estil musical.