El Museu Dalí a Sant Petersburg, a Florida, Estats Units, oferirà als visitants la interacció amb un reviscut Salvador Dalí gràcies a tècniques d'intel·ligència artificial.

Coincidint amb el 30 aniversari de la mort del geni del surrealisme, aquest museu ha presentat Dalí Lives, una experiència innovadora que es posarà en marxa a l'abril.

Utilitzant una tècnica d'avantguarda basada en intel·ligència artificial (AI), la nova experiència de Dalí viu empra l'aprenentatge automàtic per crear una versió de la semblança de Dalí, la qual cosa desemboca en una estranya ressurrecció del mestre català de la pintura moderna.

Quan s'obri l'experiència, els visitants podran, per primera vegada, interactuar amb un atractiu Salvador Dalí en una sèrie de pantalles a tot el Museu.

«Dalí va ser profètic de moltes maneres i va entendre la seva importància històrica», diu Hank Hine, director executiu del museu.

«Ell va escriure: Si algun dia puc morir, encara que és poc probable, espero que la gent en els cafès digui: 'Dalí ha mort, però no del tot'. Aquesta tecnologia permet als visitants experimentar la seva personalitat com una part més de la nostra col·lecció incomparable de les seves obres».

El museu es va associar amb Goodby Silverstein & Partners de San Francisco (GS & P) per donar vida al mestre del surrealisme. Aquest projecte va començar amb la recopilació i l'intercanvi de centenars d'entrevistes, cites i material d'arxiu existents de l'artista prolífic.

GS & P va usar aquests extensos materials per entrenar un algoritme d'IA per a«aprendre» aspectes facials de Dalí, i després va buscar un actor amb les mateixes característiques físiques. La IA després genera una versió de la semblança de Dalí que coincideixi amb la cara i les expressions de l'actor.

Per familiaritzar els visitants, el Museu va utilitzar escrits autèntics del mateix Dalí, juntament amb missatges dinàmics actuals, representats per l'actor.

L'experiència revolucionària ha estat anunciada juntament amb vídeos introductoris.

Mentre mira a càmera, Dalí sembla desafiar la idea de la seva pròpia mort, proporcionant una vista prèvia impressionant de com serà l'experiència quan s'estreni.