Des de fa trenta-vuit anys, l'escriptora Coia Valls treballa de ben a prop amb nens i adolescents amb discapacitats. Potser per això, escriure «Els camins de la llum», on recrea la vida de Louis Braille, el creador del sistema Braille per a persones cegues, li ha permès unir, com ella confessa, «dues de les meves passions». «Aquesta és una obra que m'harmonitza», reconegué fa uns dies durant la presentació del llibre a la biblioteca de Figueres.

No és la primera vegada que Coia Valls ve a la capital altempordanesa a presentar nou llibre. Això sempre és possible gràcies a l'amistat còmplice que té amb la llibretera Susi Pairuto, de L'Auca. L'acte, que va conduir Pairuto, va tenir un presentador de luxe, l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, que, aquell dia, va confessar sentir-se nerviós, ja que mai abans havia presentat un llibre. «Els camins de la llum és la història d'una revolució i una superació, una vida plagada de contrastos en ple segle XIX», reconegué tot afegint que el llibre «ens parla de la dignitat de les persones cegues».

Allò que va quedar clar a tots els assistents és l'estigmatisme o l'aïllament que patien les persones cegues a l'Estat abans de l'aparició del mètode Braille i, fins i tot, quan ja s'aplicava. Així ho va certificar Antoni Jounou, cec total i que fou durant anys president de l'ONCE a Figueres. «Abans, els nens o les nenes cegues a Figueres no els deixaven entrar a l'escola. Amb tan sols 6 anys havien d'anar sols a Alacant, on hi havia una escola per aprendre el mètode, perquè era l'única possibilitat d'aprendre i accedir a la cultura», explicà. Segons ell, el Braille «és molt fàcil i una persona normal en poques hores el pot aprendre». «Allò que és complicat és llegir i escriure», reflexionà. Actualment la biblioteca de l'ONCE disposa de més de cinquanta mil llibres a disposició.

Escriure «Els camins de la llum» ha estat tot un repte per a Coia Valls, una escriptora amb llarg bagatge literari, si recordem anteriors llibres seus com «El Mercader» o «La cuinera». «La comunitat de cecs m'ha ensenyat tant d'ells i tant de mi mateixa», afirmà amb sinceritat assegurant que «m'hi he volgut apropar amb honestedat».