El fotògraf argentí Marcelo Caballero, establert a Figueres ha publicat el seu tercer llibre Ochre dedicat a Marràqueix, amb l’editorial Camera Infinita. L’obra recull el treball realitzat entre 2014 i 2018 a la ciutat, on cada any Caballero imparteix tallers de fotografia. És llavors quan aprofita el temps que li queda lliure a la ciutat per passejar-se pel soc, un laberint de petits carrers per on el visitant es va perdent, amb la intenció en aquest cas de trobar bones fotografies. «Si he de definir Marràqueix i la seva gent, seria ocre; color que fusiona, amb una singular identitat visual i equilibri, el silenci del desert amb el caos de la ciutat» explica Caballero.

El seu treball ha vist la llum a principis d’any amb Camera Infinita, un projecte desenvolupat pel fotògraf i dissenyador portuguès José De Almeida. L'objectiu és produir photobooks destacats, grans exposicions fotogràfiques en línia i, en general, per promocionar la fotografia contemporània a tot el món. La seva forma de venda de llibres és per demanda, a través de la web de l’editorial, on es pot veure el llibre i les seves fotografies i amb una tirada limitada de cent exemplars.

Sobre el procés de treball que hi ha darrere Ochre, Caballero recalca la complexitat de fer fotografies que copsin la quotidianitat de la gent de Marràqueix: «No els agrada o et demanen diners, has de ser molt ràpid i utilitzar estratègies corporals per fer les fotografies, m’agrada fer tallers allà perquè els participants adquireixen l’agilitat necessària». En aquest llibre: «El que m’ha interessat mostrar són aquelles fotografies que tenien a veure amb la identitat del país». Cinc anys de treball s’han reduït a 52 fotografies: «Em va portar molt temps digerir i eliminar aquelles imatges més exòtiques» remarca Caballero, que finalment, a través del seu treball, dona fe d’haver-se recorregut la ciutat completament i la perifèria tant de dia com de nit.

La ciutat de Marràqueix fotografiada al detall. Imatge de Marcelo Caballero

Ochre és un treball on la imatge apareix despullada sense cap text que l’acompanyi, només amb una petita reflexió al final del llibre que explica una sensació al voltant de l’ocre, el color que impregna tota la ciutat, perquè sigui només la fotografia la que porti l’espectador per mil camins i obri interrogants en la gent, destaca l’autor de les imatges.

«Un apuro lento»

Amb la mateixa editorial, Marcelo Caballero treu a la llum a l’abril Un apuro lento, que rastreja visualment el moment històric que viu Cuba, després de la mort de Fidel Castro per mostrar com la població viu aquesta transició. «La gent està amoïna perquè vol tenir diners i viure bé, també, però no està sent tan ràpid, el canvi ». Les imatges captades del 2016 al 2018 són el testimoni visual «del que pot ser un moment històric per a l’illa en el futur».