La 7a edició del Festival Temporada Alta d'Iberoamèrica comptarà amb la reconeguda 'Tierra Baja', interpretada per Lluís Homar, com a principal reclam. Animat pel festival, l'actor barceloní ha accedit a representar una obra que porta en cartell quatre anys als teatres catalans. El director del festival a l'Amèrica Llatina, Narcís Puig, destaca que per primera vegada una producció del festival viatja a l'altra banda de l'Atlàntic. 'Tierra Baja' forma part d'un cartell de 23 propostes entre les quals també destaca 'Calma!' de Guillem Albà, a més de diferents espectacles de circ i dansa. Com passa en el Temporada Alta de Girona i Salt, també es podrà veure un concurs de dramatúrgia. Puig explica que la voluntat és "internacionalitzar i potenciar encara més" el teatre català.

Lluís Homar creua l'Atlàntic per representar un dels papers que més vegades ha portat a sobre dels escenaris, el de Manelic a Terra Baixa. Ara, com ja ha fet a Madrid, ho farà en castellà. I és que la primera edició del Festival Temporada Alta d'Iberoamèrica ha apostat per portar el clàssic d'Àngel Guimerà als escenaris llatins, com una de les grans propostes en aquesta setena edició. El director del festival a l'Amèrica Llatina, Narcís Puig, explica que han volgut donar un pes important als textos catalans. "Terra Baixa és una mostra del que volem que vegi la gent d'altres països del teatre català", ha assenyalat Puig.

En aquest sentit, també destaca 'Calma!', un espectacle amb material completament nou que recull l'essència del seu llenguatge particular i que com 'Tierra Baja' es podrà veure a les tres ciutats on es projecta el festival - Buenos Aires, Montevideo i Lima - , amb un total de sis representacions.

D'aquesta manera, es busca internacionalitzar però també "reconèixer" el teatre català. "La veritat és que estem contents de com està funcionant. La voluntat nostra sempre ha estat la de portar textos catalans a teatres d'arreu", assenyala Puig, que ha deixat clar que de moment no es plantegen obrir el festival a més països d'Amèrica.

La setena edició del Temporada Alta a l'altra banda de l'Atlàntic portarà un total de 23 propostes a les tres capitals llatinoamericanes on se celebra el festival. La catalana Xesca Salvà (Projecte Cases) viatjarà a Buenos Aires, Montevideo i Lima amb el seu espectacle 'Cases', una experiència que juga amb realitat i ficció per despertar la curiositat de l'espectador.

Completa la programació d'espectacles de la península el premiat 'Vida' una proposta apte per a tots els públics del titellaire i manipulador aragonès Javier Aranda que estrenarà a Buenos Aires i Lima. També es podrà veure l'actuació a Lima del show-man Rodrigo Cuevas amb 'El mundo por montera'.

Propostes llatines i europees

El festival, però, busca també reconèixer el teatre local i no oblida l'aposta europea. En aquest sentit, de l'Uruguai arriben propostes com 'Cheta', de Florencia Caballero, o 'Dados Tirados', d'Anthony Fletcher. Perú per la seva banda aporta a la programació 'Prehistoria de la felicidad', 'Solo cosas geniales'' de la companyia Animalen, o una proposta de teatre documental amb la firma de Rodrigo Soto, 'Pompeya'.

D'aquest mateix gènere documental i procedents de Mèxic, venen els, ja coneguts pel públic de Temporada Alta, 'Lagartijas Tiradas al Sol' amb una nova crítica política a Santiago Amoukalli. Des de Colombia viatja Alfonso Ortiz per adaptar una proposta original de Dario Fo basada en la tradició oral xinesa.

D'Europa destaca un projecte conjunt d'Alemanya, Finlàndia i Suïssa: 'Mondkind' de Tom Schneider, que a més, està pensat per a totes les edats. França aporta dues propostes: 'Los acantilados de V' i 'Hasta el último suspiro', circ contemporani sota la direcció de Maryka Hassi.

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s'enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de TABA (Temporada Alta a Buenos Aires). En aquesta nova edició, la finalista i la semifinalista del torneig català, Cristina Clemente i Marta Aran, pujaran al ring per lluitar amb els escriptors argentins Andrea Marrazzi i Facundo Zilberberg, guanyador i segon classificat del Primer Torneig de Dramatúrgia Argentina realitzat el desembre de 2018 i seleccionats per la Diplomatura de Dramatúrgia de la Universitat de Buenos Aires (UBA). Tot plegat presentat per l'actriu argentina Jimena del Pozo.

El Torneig es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d'argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors catalans Roger Peña (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), el 2017 'Tocar mare' de la mallorquina Marta Barceló, i els argentins Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado) i Carolina Steeb amb el text 'De-construcción'.