La Biblioteca Municipal de Castelló d'Empúries ha tingut en el transcurs de l'any 2018 31.126 visitants, que representen una mitjana de 110,37 visitants per dia; també ha realitzat 17.884 transaccions de préstecs de documents (llibres, DVD's, revistes...), dels quals un 67,4% han estat préstecs a adults, un 22,6% préstecs infantils i un 9'9% préstecs fets a entitats (escoles, centres oberts€). El nombre de préstecs ha augmentat lleugerament respecte a l'any anterior: n'hem tingut un 2,7% més que el 2017.

Dins el grup de llibres de ficció més deixats, la novel·la continua sent el gènere més sol·licitat pels usuaris. Mi hermano persigue dinosaurios, de Giacomo Mazzariol, i La memòria de l'arbre, de Tina Vallès, han estat els dos títols de ficció que han tingut més sortida.

En l'apartat de llibres de coneixements per a adults, les seccions amb més préstecs han estat les de "Medicina. Ciències aplicades" i d'"Art. Música. Esports". També han tingut molta demanda els llibres dels Centres d'interès d'Aprenentatge d'idiomes, de Guies de viatges, i de Feina i formació -sobretot els llibres per preparar oposicions. Respecte als préstecs infantils, la secció de contes per a mainada de 4 a 6 anys presenta un índex de préstec molt alt, molt per sobre de la resta d'àrees.

Tot i que el préstec d'audiovisuals continua en davallada, pel fet que molta gent està subscrita a canals de pagament, les demandes d'aquesta secció encara representen un 15,6% del préstec total. Les demandes de la secció de revistes equivalen a un 7,6% del préstec total.

I atès que la Biblioteca de Castelló d'Empúries forma part del Mapa de Lectura Pública, i per tant ofereix el servei de préstec interbibliotecari, que permet accedir al fons de totes les biblioteques de Catalunya, això ens ha permès servir 1.570 préstecs interbibliotecaris i rebre 1.357 peticions fetes a altres biblioteques.

En aquests moments, la Biblioteca disposa d'un fons total de 40.089 documents (llibres, música, cinema€) i de subscripcions a unes 98 revistes i diaris. Aquest fons es troba a disposició de tots els usuaris i, cada mes, es duen a terme Guies de novetats i Guies temàtiques per difondre'l. Enguany, gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona per a l'adquisició de fons; a dues subvencions més del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -una, dirigida al suport de l'edició en català, i l'altra, de lliure elecció-, a les quals cal afegir el pressupost propi de l'Ajuntament, hem pogut incorporar 2.801 nous documents a la col·lecció.

Fins avui la biblioteca ha emès 4.642 carnets d'usuari, 177 dels quals s'han fet l'any 2018. Remarcar que qualsevol usuari que tingui un carnet d'una biblioteca del Sistema de Lectura Pública de Catalunya pot fer ús dels nostres serveis; de la mateixa manera que els usuaris amb carnet de la biblioteca Ramon Bordas i Estragués tenen accés als serveis que ofereixen les altres biblioteques del país.

Dir també que al llarg del 2018 s'han fet 5.783 sessions d'internet en els terminals fixos de la biblioteca. I hi ha hagut 4.079 usuaris de l'espai WI-FI.

Mencionar també que al llarg de l'any 2018 la biblioteca ha organitzat 137 activitats, tant per al públic infantil com per a l'adult (exposicions, sessions de l'hora del conte, clubs de lectura, tallers, audicions, vistes escolars€), amb un total de 3.686 assistents.

Finalment, cal remarcar algunes millores fetes a l'equipament. D'una banda, s'ha cobert un espai a la sala d'adults, cosa que ha permès ampliar l'espai i esmorteir el soroll provinent de la sala infantil. En segon lloc, gràcies a una subvenció del Departament de la Generalitat de Catalunya per a adquisició de mobiliari i maquinari informàtic de biblioteques, i també amb fons propi de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, s'ha adquirit nou mobiliari per encabir més fons documental. En darrer lloc, també s'han substituït alguns elements que s'havien anat deteriorant i s'han canviat alguns elements informàtics que havien esdevingut obsolets