La sala Brossa Fregoli del Museu del Joguet de Catalunya a Figueres ha acollit la presentació del 49è volum dels Annals de l'AnnalsInstitut d'Estudis Empordanesos. L'acte ha anat precedit de l'assemblea anual de l'entitat, en el transcurs de la qual ha estat reelegida com a presidenta, l'arqueòloga Anna Maria Puig i Griessenberger. Entre els assistents a l'assemblea hi havia la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Montse Mindan, i el conseller comarcal de Cultura, Enric Gironella.

Els Annals d'enguany potencien la renovació del disseny del volum que es va iniciar l'any passat. "Anem treballant en la qualitat editorial dels Annals per adquirir valor de revista científica", assenyala Anna Maria Puig. El director dels Annals, l'historiador i professor Pere Gifre, expresident de l'IEE, reforça aquest objectiu deixant clar que el volum "ha de tenir més qualitat que quantitat i aquesta qualitat passa pel camí d'una avaluació d'experts externs abans de la seva publicació". Per Gifre "els treballs, estudis i investigacions han d'aportar novetats al coneixement". El director dels Annals destaca el valor "dels treballs de recerca dels joves que han guanyat els premis de Batxillerat".

La presentació institucional dels Annals del 2018, amb una notable presència de públic, ha anat a càrrec del regidor de l'Ajuntament de Figueres Francesc Cruanyes, per a qui aquesta obra de caràcter anual "té caràcter de bibliografia obligada per a tots els figuerencs i empordanesos". Cruanyes ha posat èmfasi en la necessitat d'avaluar en la seva justa mesura "la quantitat d'activitat cultural que hi ha a Figueres" en contraposició "a la cantarella de no es fa res'. Ens estem tirant pedres a sobre quan hauríem de ser més positius, en un fet que s'accentua en el capítol cultural".

En aquest 49è volum hi ha treballs signats per Fernando Aizpun de la Escosura, Carles Bayés, Roger Geli, Josep Clara, Jordi Casas, Albert Testart, Miquel Serrano, Elvis Mallorquí, David Mallorquí, Míriam Cabré, Albert Reixach, Joan Armangué, Eva Arnall, Roser Cantenys i Genís Puig.

Per a l'any vinent, l'Institut d'Estudis Empordanesos prepara una edició especial amb motiu del 50è volum dels Annals.