A Espolla no hi ha grans productors d'oli. Però, sí que n'hi ha de petits que porten, any rere any, les seves olives al trull de la Cooperativa, fundada el 1932, per vendre el seu oli i, fins i tot, etiquetar-lo. «Totes les famílies en som socis», reconeix l'alcalde Carles Lagresa. Forma part de la seva identitat. L'embranzida que ha anat prenent el sector ha evolucionat paral·lelament a la vida de la Fira de l'Oli i l'Olivera que se celebra aquest cap de setmana amb un programa molt dens d'activitats.

Les oliveres del poble són, principalment, centenàries i autòctones, bàsicament de les varietats cordell i argudell. Ocupen la meitat de l'extensió agrícola. L'altra meitat és vinya. «Conservem les que no va matar la fred del 56», diu l'alcalde. La manera de recol·lectar l'oliva s'ha mecanitzat molt, però encara s'aprofiten els dies de tramuntana per recollir a terra. «Cada cop es cull més l'oliva sense punxar. El trull d'Espolla encara les admet, però han de ser del dia», diu Lagresa. La qualitat de l'oli de la cooperativa atrau molts clients, tant de la comarca com de la Catalunya Nord. Cada any, la cooperativa ven tota la producció.

Una part d'aquesta es posa a la venda aquest diumenge durant la fira. De les noranta parades previstes, disset ofereixen oli nou. El públic el pot degustar tot el dia a la plaça del Marquès de Camps. Allà també pot fer tast de vins del celler local tot escoltant música en directe dels grups Trobasons-Terral, a les 10 del matí; Tres de ronda a 2/4 d'1 del migdia i La Ludwing Band a les 3 de la tarda. A la fira, hi ha exposició i venda de planter així com artesans i elaboradors de productes de l'Albera. També hi ha un espai per als infants amb jocs i inflables, una gimcana i un photocall, a la sala la Coromina.

Entre els actes que s'han programat aquest diumenge amb motiu de la Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla cal destacar una visita als dòlmens i un photocall ple de llum.

Una de les riqueses patrimonials d'Espolla són els seus dòlmens. Per donar-los a conèixer un xic més, es promou una caminada diumenge a partir de les 8 del matí. Dura 5 hores i cal portar esmorzar, dinar, beguda i roba d'abric. El punt de trobada és davant el celler cooperatiu.

Una altra de les novetats de la fira és la possibilitat de participar en el photocall «Oli en un llum». El públic pot escollir la foto o vídeo amb el qual vol interactuar i fer-se una foto al davant. L'objectiu és aconseguir una participació activa del públic. La proposta es fa a la Sala la Coromina.