Aquest matí, la Fundació Gala-Dalí ha inaugurat la segona fase de l'exposició «Dalí/Rafael, Un somieig prolongat», que compta amb la peça «Explosió de fe mística», com a obra central de Salvador Dalí. L'exposició, que té lloc a la Sala de les Loggies del Teatre-Museu Dalí de Figueres, ha estat presentada per Montse Aguer, directora dels Museus Dalí.

Aquesta exposició, que es podrà veure durant tot l'any, és la segona part del projecte «Dalí-Rafel. Un somieig prolongat», organitzat gràcies al préstec temporal de l'oli «Verge de la rosa» de Rafael, amb motiu de la campanya "De gira per Espanya", que s'inclou dins la celebració del bicentenari del Museo del Prado. Fins al dia de Reis es va poder veure l'obra de Rafael i a partir de demà dimarts 15 de gener es veurà l'obra de Dalí que la substitueix, «Explosió de fe mística» en el centre d'una catedral, executada entre els anys 1959 i 1974 i que el pintor va conservar durant quinze anys en el seu taller de Porlligat. De fet, tal com ha explicat Montse Aguer, va anar retocant l'obra durant tot aquest temps fins que, «tot i estar inacabada voluntàriament», la va col·locar dins una instal·lació ubicada sota la cúpula daliniana. En aquesta peça, s'hi pot veure de nou la figura de santa Caterina/Cecília, figura clau dins la mostra ja que fa de fil conductor entre Dalí i Rafael, envoltada en una nebulosa emmarcada en la basílica de Sant Pere del Vaticà.

L'estudi d'aquest oli ha permés a les responsables del museu determinar que el fons escenogràfic que la configura prové d'una obra de Louis Jean Deprez, qui col·labora amb Francesco Piranesi, en una sèrie de vistes de la basílica de Sant Pere del Vaticà a finals dels anys 1770. Es dona la casualitat que els gravats de la sèrie Le Carceri d'Invenzione de Piranesi, pare, per desig exprés de Dalí, es poden veure col·locades a l'escala principal del Teatre-Museu. Novament, el pintor torna a conduir al públic perquè aquest estigui ben atent.