El Festival Castell de Peralada ha estat convidat a la temporada d'òpera 2018-2019 de la Royal Opera House de Muscat (Omán) per representar l'òpera «Madama Butterfly» els dies 17 i 19 de gener. La tragèdia japonesa de Giacomo Puccini, signada per Joan Anton Rechi, amb escenografia d'Alfons Flores i vestuari de Mercè Paloma, és la primera estrena d'una producció operística espanyola en aquest país asiàtic. El Festival Castell de Peralada ha mobilitzat prop de 170 persones entre cantants, orquestra, cor, director musical, equip de direcció artística, sastreria, caracterització, personal tècnic i equip de producció per aquesta estrena.

Aquest muntatge operístic estrenat a Duisburg el 4 de febrer de 2017, coproducció del Festival Castell de Peralada amb la Deutsche Oper Am Rhein de Düsseldorf-Duisburg, es va representar al Festival Castell de Peralada el 7 d'agost, i llavors es va poder veure a la ciutat alemanya de Düsseldorf.

«Madama Butterfly» es troba entre les deu primeres òperes del món. La força dramàtica d'aquesta òpera segueix emocionant i colpint a l'espectador 114 anys més tard de la seva estrena. Amb un equip artístic català, capitanejat pel director d'escena Joan Anton Rechi, el Festival de Peralada presenta al coliseu omaní una proposta torbadora i emocional situada en el poètic univers de la destrucció. La narració, situada en el període més obscur de la ciutat de Nagasaki durant la Segona Guerra Mundial, converteix la tragèdia que afecta a la pròpia protagonista femenina, immersa en la desolació personal, en una tragèdia també col·lectiva, que afecta a tots els personatges de la història.

Si a Peralada la soprano Ermonela Jaho es va posar a la pell de Cio-Cio-San, per l'ocasió, el festival presenta a María José Siri com a protagonista; Roberto Aronica, serà el tinent Pinkerton; George Gagnidze en el rol de Sharpless, el cònsol dels EUA; i Veronica Simeoni com Suzuki, criada de Cio-Cio-San. L'Orquestra Simfònica de Bilbao i el Cor Intermezzo / Intermezzo Coros a la Carta estaran sota les ordres del carismàtic mestre italià, Marco Armiliato.

Joan Anton Rechi ha manifestat estar especialment emocionat de poder presentar aquesta producció a la Royal Opera House Muscat de la mà del Festival Castell de Peralada i espera que aquesta producció tingui un llarg recorregut. Per la seva part, Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada ha destacat l'excepcionalitat de l'esdeveniment: "el fet que un festival d'estiu com el de Peralada hagi estat convidat per la Royal Opera House de Muscat reafirmen al festival en la seva capacitat de producció dins del camp de l'òpera internacional i encoratgen al certamen d'estiu a continuar aportant nous elements que engrandeixen el gènere en el nostre país".