L'Institut Ramon Muntaner de Figueres ha materialitzat un projecte pedagògic que va néixer «amb la voluntat d'oferir un espai de creixement a un seguit d'alumnes de notables aptituds». L'Àlex, l'Iliyan, en Blai, l'Èlia, la Joana i la Laia són els autors del primer itinerari literari autoguiat que recull la presència de Federico García Lorca a la ciutat de Figueres, un material inèdit fins ara, que s'ha pogut convertir en llibre gràcies al suport de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent (Universitat de Girona, Diputació de Girona i Ajuntaments de Figueres i Castelló d'Empúries).

Els sis alumnes formen part d'un grup de dotze estudiants de l'Institut Ramon Muntaner amb altes capacitats, que, dues hores a la setmana, surten de classe i es troben per desenvolupar plegats un projecte motivador. A priori, quan els professors Joan Manuel Soldevilla i Àngela Castaño els van proposar fer un treball sobre García Lorca a Figueres tots ells van coincidir en el fet que no els entusiasmava gaire la idea, tal com admeten. Aquella va ser, però, una impressió inicial del moment, perquè, segons confessen, una vegada es van endinsar en la recerca, van adonar-se com els apassionava cada descoberta.

L'Arxiu Municipal de Figueres, el Museu del Joguet de Catalunya, la Biblioteca Fages de Climent i el Teatre Museu Dalí han estat alguns dels espais culturals on han consultat fonts històriques, documentació, imatges, cartes, premsa local, llibres, totes aquelles referències que els han ajudat a situar les visites, en tres ocasions, del poeta de Granada, el 1925 i el 1927, a la capital altempordanesa.

La investigació dels sis joves, que cursen entre 2n i 4t d'ESO, ha demostrat que, aquí, l'amic de Salvador Dalí «va viure experiències personals intenses que van condicionar la seva trajectòria biogràfica i artística», tal com constaten en la introducció de la guia.

L'itinerari literari està imprès en format de llibre i se n'ha fet una tirada inicial de 1.000 exemplars, que, aviat, es posarà a la venda a les llibreries. L'Àlex, l'Iliyan, en Blai, l'Èlia, la Joana i la Laia han completat el treball fent ús d'una plataforma digital i també proposen fer el recorregut lorquià, pas a pas, a través d'una aplicació de mòbil (Mobile History Map) que geolocalitza els espais que apareixen ressenyats a la guia.

«Per donar més veracitat al projecte, fins i tot, cadascun d'ells es va posar en la pell de personatges que envoltaven Lorca en aquella època: Salvador Dalí, Luis Buñuel, Margarida Xirgu, Mariana Pineda, Anna Maria Dalí i el mateix poeta», expliquen els professors, els quals destaquen les capacitats d'aprenentatge d'aquest alumnat. «Treballar amb ells ha sigut un regal. Els profes hem après molt amb ells. Són nois i noies amb una gran capacitat d'agraïment, de ganes, d'iniciativa, de sorpresa», remarca Àngela Castaño.

La tardor del curs passat, l'Institut Ramon Muntaner va decidir iniciar una atenció personalitzada als alumnes d'ESO que passen els tests i les proves psicopedagògiques Raven amb un quocient intel·lectual per sobre de la mitjana. «Són alumnes que sovint són desatesos pels centres per falta de temps i de recursos», anota Joan Manuel Soldevilla, que afirma que l'institut públic figuerenc ha fet un esforç per atendre aquests joves en horari lectiu.

El nou projecte en el qual s'han embarcat aquests joves, durant aquest curs, és la museïtzació de la història de l'Institut Muntaner, metre esperen poder fer la presentació pública del seu itinerari lorquià a la ciutat. Tant els professors com els alumnes es mostren molt agraïts a l'Ajuntament de Figueres, a la UdG i a les institucions que els han donat suport.