Roses s’havia quedat orfe de coral i per recuperar la tradició que va mantenir viva al municipi el músic Moisès Garriga, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses ha posat en marxa una nova formació que aquesta setmana començarà a assajar. La cantant rosinca Anna Gratacós, líder del grup Madamme Mustash, serà la directora d’aquesta nova formació que ja ha anunciat que apostarà en aquesta ocasió per un repertori fresc i modern, a l’estil del programa Oh Happy Day.

La posada en marxa de la coral s’acompanya d’uns tallers de cant modern que promou l’Ajuntament i que es faran trimestralment a partir d’aquest divendres, a càrrec de la directora de la coral i de l’Escola Mónica Lucena. Es faran a l’aula de música del mercat cobert els divendres des de dos quarts de nou del vespre fins a tres quarts de deu de la nit.

Mesos enrere es va fer una crida entre la població per provar les veus així com una petita selecció, «tot i que s’ha acceptat a tothom», assenyala el regidor de Cultura Francesc Giner i una quinzena de persones iniciaran els tallers. «El primer que es farà en les properes setmanes serà determinar el nivell dels participants per adaptar el repertori» considera la directora: «A partir d’aquí es treballarà l’harmonització de les veus i es començarà a decidir les cançons més adients pel tipus de gent que hi participi, segons l’edat i el nivell», assenyala la directora.

Més endavant, un cop s’hagin aconseguit els resultats desitjats i un cop finalitzats els tallers, es farà la presentació en públic de la coral de Roses. Des de l’Ajuntament es vol animar la gent a participar, tant si són del poble com dels municipis del voltant. «Estem en el punt de partida, amb la perspectiva que pugui créixer» diu Giner.

Recuperar la tradició

Francesc Giner es mostra satisfet que Roses pugui tornar a tenir, com la majoria de poblacions, una coral que representi el municipi. El músic Moisès Garriga i Coll va fundar i dirigir durant molts anys l’Orfeó Rosinc. El 1963 va fundar un cor d’homes, que va anomenar Agrupació Artística i Coral de Roses, formada per 60 homes. Va ser deu anys després, el 1973, quan va decidir formar l’Orfeó Rosinc, en el qual va incorporar les dones. També va dedicar una part del seu temps a la coral Erato de Figueres i a la de Garriguella.

Malgrat la seva passió per la música i el cant coral, Moisès Garriga no s’hi va dedicar professionalment. Havia fet d’electricista i també de conserge al Col·legi Vicens Vives de Roses, on va arribar a formar dues corals. El 1996, Moisès Garriga va rebre el Dracma Vila de Roses com a reconeixement a la seva tasca al capdavant de l’Orfeó Rosinc.