Els cinemes Las Vegas de Figueres projecta, fins dijous a les 20.10 hores, el film «El Rey» d'Alberto San Juan. Es tracta de l'adaptació cinematogràfica de l'obra de teatre del mateix director on exposa el seu punt de vista sobre la història recent d'Espanya. En el film hi apareixen diferents personatges com Adolfo Suárez, Felipe González o Carrero Blanco, tots ells pivotant a l'entorn del rei emèrit Juan Carlos I. Fa uns dies, l'actor Willy Toledo va ser a Figueres per presentar aquest film polèmic, o potser clarificador. Ja havia passat abans als acabats de rebatejar cinemes Las Vegas de València, abans Alba Texas. Toledo, a qui se li ha obert un judici oral per haver «insultat Déu i la Verge Maria», va ser rebut, també a Figueres, amb una pluja d'aplaudiments de solidaritat.

La projecció va ser seguida amb molta atenció per part del públic, malgrat que, en algun moment, a algú se li escapà algun ronc. I és que El Rey no és una pel·lícula fàcil i exigeix paciència. Basada en fets reals, reprodueix al màxim del que és possible converses històriques. «L'Estat espanyol és dels països que millor guarda els seus secrets», reconegué Toledo evidenciant la impossibilitat de consultar molts arxius. El Rey intenta respondre preguntes essencials que expliquin la història recent d'Espanya fent una mirada inevitable al passat controvertit del rei Joan Carles I de qui l'actor pensa «no té remordiments de consciència» pels seus actes. Entre les idees del film hi ha la implicació del rei en el cop d'Estat del 23-F amb la voluntat, llavors, de «legitimar la monarquia».

«El Rey» «és una pel·lícula sinistra, perillosa, fosca», va admetre un espectador durant la conversa posterior a la projecció. Potser per això i per tot el que s'explica, l'equip liderat per San Juan veu com se'ls nega l'estrena a moltes sales. De fet, Toledo va agraïr a Ventura Pons -present a l'acte- que els cedís els seus cinemes per projectar-la. «Ens hem topat amb l'oposició frontal de moltes Ampes, direccions d'instituts», comentà l'actor qui, en el film, representa diferents personatges històrics. Algun espectador comentà que Franco semblava «un personatge de Matrix». «La idea era que l'únic no humà fos Franco», remarcà l'actor per a qui, en el tema català, «veu abans la independència que no una República». A mitjà termini, està previst que «El Rey» es pengi a la plataforma YouTube.