Aquest dissabte molts nens i nenes d’arreu de Catalunya aniran a esperar els Tres Reis de l’Orient lluint un fanalet, comprat o fet a casa; alguns, participaran en concursos convocats per tal de premiar l’originalitat i la feina de l’infant, o de tota la família. A Figueres aquest costum va començar el 1921, i va comptar en els orígens amb la participació d’artistes locals, entre ells un joveníssim Salvador Dalí. En acostar-nos al centenari, l’Ajuntament de Figueres ha volgut potenciar i millorar el concurs.

El concurs de fanalets es va celebrar per primera vegada a Figueres la vigília de Reis de 1921, «reunint, amb aital propòsit i abans de l’arribada dels Reis, tots els petits a la Rambla». El concurs i la cavalcada, que tot just havia començat a fer-se l’any anterior, eren organitzats per la Junta de Protecció a la Infància, la qual es finançava de donatius de comerços i particulars, amb una aportació de l’Ajuntament.

Segons la premsa de l’època van tenir un gran èxit i ressò: «Hem d’aplaudir calorosament els organitzadors de la Cavalcada dels Reis (...). Fou una cosa tan bella, que sense reserves hem de fer constar el nostre agraïment als senyors Macau (iniciador principal i organitzador) i als joves Dalí i Subias, els qui amb un desinterès digne de tot elogi construïren la superba carrossa amb què finia la Cavalcada» (...). «Moments abans tingué lloc el Concurs de fanalets, que resultà un nou èxit, ja que foren innombrables els fanalets que s’hi presentaren, alguns verament artístics. Obtingueren el primer i segon premis, respectivament, els nens Dalfó i Bonaterra, i el primer, segon i tercer premis les nenes Lloveras, Marimont i Gou, respectivament».

El joveníssim Salvador Dalí, llavors amb 16 anys, no solament va fer la carrossa, sinó que també fou membre del jurat del concurs de fanalets, almenys així apareix mencionat en l’edició de 1923, juntament amb Sebastià Escapa, Joan Subias i Joaquim Cusí.

El concurs de fanalets s’ha celebrat des de llavors sense inter­rupció, excepte en la dècada dels anys 30. En època de la República, no hi hagué cavalcada ni concurs els anys 1932 i 1933; el 1934, 1935 i 1936, tot i que la desfilada es va deixar de fer pels carrers de Figueres, la festa dels Reis es va continuar celebrant al teatre del Patronat de la Catequística, que organitzava també el concurs de fanalets. Del 1937 al 1940, tampoc n’hi hagué, a causa de la Guerra Civil.

L’any 1941 ja es van recuperar cavalcada i concurs, el qual, fins el 1965, encara tenia lloc a la Rambla, on els Tres Reis paraven per obsequiar públicament els gua-nyadors; el 1966 ho van fer a la plaça de la Palmera i, des del 1967, el resultat del concurs es donava a conèixer al Saló de Sessions de l’Ajuntament, després que els Reis es retiraven del balcó.

Des del 1993, en què els participants s’apropen al centenar, l’acte d’entrega de premis tenia lloc al Teatre El Jardí, després de la cavalcada. Aquest any, per primer cop, es farà abans de començar-la.

Continuïtat amb pocs canvis

En tots aquests anys ha tingut molt pocs canvis. Els més notables, en la part essencial del fanal: la il·luminació. Durant anys, a dins del fràgil objecte artístic s’hi col·locava una espelma, que era fàcil que acabés destruint l’obra d’art.

Les piles van ser un pas important per evitar els sinistres, tot i que en calien moltes si es volia aconseguir una il·luminació potent. La moderna tècnica LED ha resolt el problema amb eficiència, ha augmentat lluminositat i ha reduït pes i escalfor.

La mirada i el somriures de la mainada són, però, els mateixos de fa gairebé 100 anys.

Lliurament de premis amb els Tres Reis

L’Ajuntament de Figueres ha volgut enguany impulsar un salt endavant en el tradicional concurs de fanalets per a obrir-lo més a la gent i donar-li més visibilitat dins els actes de cultura popular catalana. Amb aquest objectiu, el consistori ha introduït alguns canvis com ara avançar l’hora d’entrega de premis a les cinc de la tarda amb la trobada dels infants amb els Tres Reis al Jardí o també que els participants, juntament amb un acompanyant, puguin veure la cavalcada des d’un lloc especial, a primera fila, en una tarima a la plaça Catalunya.

Pel regidor de Festes i Tradicions Populars, Quim Felip, era evident que aquests canvis en el concurs eren necessaris per «facilitar a les famílies que segueixin la tradició».

Les bases especifiquen que els fanalets han de ser construïts manualment i, preferentment, amb materials reciclats tot i que aquests són de lliure elecció, com també la mida del fanalet. S’ha de decorar amb temes nadalencs i il·luminar-lo amb piles.

El concurs té lloc el dia 5 a les 12 del migdia al Teatre El Jardí. Allí el jurat decideix els tres primers premis, però cal dir que tots els participants tindran un detall. A la sortida es farà una mica de vermut i es muntarà «alguna activitat per a la mainada». A les 5 de la tarda és quan els Reis de l’Orient, just abans de la cavalcada -i no després com es feia fins ara-, entregaran els premis als infants guanyadors d’aquest concurs i del concurs de dibuixos que han servit per il·lustrar el programa de Nadal.