Des que tenia vuit anys, Tomàs Noguero fa pessebres. Va començar amb el seu pare i el seu germà quan vivien a Sant Climent Sescebes i, des d'aleshores, ha seguit la tradició. Amb cada any que passava, però, el seu pessebre creixia i el d'enguany ja ocupa catorze metres quadrats. Està instal·lat a l'entrada de casa seva, a Vilabertran, i més de dues-centes persones, tant del poble com de fora, ja han passat a visitar-lo. De fet, el mantindrà exposat fins a la Candelera.

Tomàs Noguero és fill de Molinàs, el poble abandonat de Colera que actualment alguns artistes volen recuperar. A Molinàs hi va viure tan sols dos anys. Posteriorment ja es va traslladar a Sant Climent, més tard a Albanyà i, finalment, a Vilabertran, on viu des de fa mig segle. «La casa on visc ara és centenària i té una entrada idònia per fer el pessebre», explica Noguero, torner de professió ara jubilat. A ell sempre li havien agradat les manualitats i això va fer, també, que agafés l'afició dels pessebres amb més ganes. En aquest sentit, triga prop d'un mes i mig a muntar-lo, però durant tot l'any «vaig fent-hi coses». Ho fa tot sol malgrat que també té la col·laboració de la seva dona, Paquita Vergès, per completar alguns detalls com ara els faldons per amagar els cavallets.

El seu és un pessebre fantàstic que recrea Betlem amb gran profusió de detalls. Té forma d'ela i ocupa 8,5 metres per cada costat i 1,22 d'amplada. S'hi poden trobar aproximadament mig miler de figuretes, que ha adquirit, entre les quals també hi ha tota mena d'animals com ovelles, pollastres, entre altres. Allò què elabora Noguero són totes les estructures com les muntanyes, les cases, els aqüeductes i, fins i tot, les coves. «Faig l'estructura amb fulloles i després les folro com si fossin pedra», comenta tot afegint que ell mateix s'encarrega de la instal·lació elèctrica i de portar l'aigua que dona vida a tres fonts i a una sínia.

Entre els visitants que venen a veure el pessebre de Noguero hi ha molts infants. Per facilitar-los la visita, els col·loca un rètol explicatiu i, a més, per divertir-los els hi amaga alguns elements com tortugues, pixaners i caganers que ells han de trobar. Enguany han passat els nens de l'escola del poble i infants molt petits de l'escola Salvador Dalí de Figueres. «Em pregunten moltes coses», reconeix Noguero satisfet.

Les visites, a les tardes

Aquest pessebre es pot visitar cada dia entre les 3 de la tarda i les 8 del vespre. Es troba ubicat al car­rer Santa Maria, 30, just davant del restaurant La Sínia. Per facilitar la visita, Tomàs Noguero recomana trucar-lo prèviament al telèfon 696 352 388.