Llibres de l'escriptor xilè establert a Blanes fins a la seva mort Roberto Bolaño, Primo Levi, una autobiografia d'Ida Vitale, una biografia de María Zambrano i una investigació d'Stieg Larsson sobre l'assassinat d'Olof Palme seran protagonistes de les novetats de no ficció que estaran a les llibreries en el primer trimestre de 2019.

"A la intemperie" (Alfaguara) reunirà les columnes, els articles i les ressenyes publicades per Roberto Bolaño en mitjans espanyols i hispanoamericans des de la seva època mexicana fins a la seva mort el 2003.

Després de trenta anys enterrada, Península publica "Yo, quien os habla", la conversa de Primo Levi amb Giovanni Tesio el 1987, per a la que havia de ser una futura biografia autoritzada.

L'esperada autobiografia de la recent guanyadora del Cervantes, Ida Vitale, arriba amb "Shakespeare Palace: Mosaicos de mi vida en México", que reconstrueix els seus anys a Ciutat de Mèxic, des dels carrers costerudes de la colònia San Ángel fins als sabors del menjar mexicana, o la trobada amb paraules subtils i inesborrables com "tlapalería".

En l'àmbit memorialístic apareixeran també "Siempre la misma nieve y siempre el mismo tío" (Siruela), de la Nobel Herta Müller; "Yo confieso" (Roca), de Mikel Lejarza i Fernando Rueda; "Debut. Diarios y canciones" (Literatura Random House), de Christina Rosenvinge; els dietaris de Marcos Ordóñez "Una cierta edad" (Anagrama), i "Sigo aquí" (Asteroide), de Maggie O'Farrell.

Temas de Hoy obre nova etapa amb "Un hombre de verdad", de Thomas Page McBee, primer boxejador transsexual.

En aquest trimestre es publicaran les biografies "El libro de Gila" (Blackie Books), en el centenari del seu naixement, amb material gràfic inèdit; "Sobre María Zambrano. Misterios encendidos" (Siruela), d'Antonio Colinas, i "José Luis Sampedro" (Debate), d'Andrés Sorel.

Coincidiran dues biografies de Nietzsche: una de Rüdiger Safranski (Tusquets) i una altra de Sue Prideaux (Ariel), que desmenteix el seu antisemitisme, el seu nacionalisme i el seu nihilisme.

"Emilia Pardo Bazán" (Taurus), d'Isabel Burdiel, i la biografia il·lustrada de Chiquito de la Calzada (Temas de Hoy), a càrrec de Sergio Mora, completen el panorama biogràfic.

La II Guerra Mundial serà argument de llibres com "El contraataque aliado" (Ático), de James Holland; "Hijos y soldados" (Crítica), de Bruce Henderson, sobre els Ritchie Boys, i "La francotiradora de Stalin" (Crítica), de Liudmila Pavlichenko;

Altres obres sobre aquests anys seran "Auschwitz: investigación sobre un complot nazi" (Arpa), de Florent Brayard; "Mussolini contra Lenin" (Aliança), d'Emilio Gentile; "La anatomía del fascismo" (Capitán Swing), de Robert O. Paxton, o "Facha" (Blackie Books), de Jason Stanley.

El franquisme serà analitzat en "Presos contra Franco" (Galàxia G.), de Martínez Zauner; "Los campos de concentración de Franco" (B), de Carlos Hernández, i "El país de la desmemoria. Del genocidio franquista al silencio interminable" (Roca), de Juan Miguel Baquero.

Sense deixar la història, també apareixeran "Carlos V" (Planeta), de Geoffrey Parker; "El norte del Imperio. La épica historia de la América del Norte española 1513-1898" (Ático), de Robert Goodwin; "Demasiados retrocesos. España 1898-2018" (Galaxia), de Santos Juliá; "La civilización en la mirada" (Crítica), de Mary Beard; "14 de julio" (Tusquets), de Éric Vuillard, o "Mujeres que pisan fuerte" (Maeva), de Karin Sagner.

Altres llibres d'història seran "Grandes manuscritos medievales" (Ático), de Christopher de Hamel; "La historia indígena de EEUU" (Capitan Swing), de Dunbar-Ortiz; "Las buenas madres", d'Alex Perry, i "Breve historia de la misoginia", d'Anna Caballé (Ariel).

Alianza commemorarà el V aniversari de la circumnavegació terrestre amb "Indios, chinos, falsarios", de Giuseppe Marcocci; "El primer viaje alrededor del mundo", de Antonio Pigafetta, miembro de la expedición, i "El Océano Pacífico", de Carlos Prieto.

"Helter Skelter. La verdadera historia de los asesinatos de Charles Manson" (Capitán Swing), de Vincent Bugliosi & Curt Gentry; "Hambruna roja", d'Anne Applebaum, sobre la guerra de Stalin contra Ucraïna, i "Cuba", de Patricio Fernández (totes dues a Debate), abordaran la història més recent.

La investigació periodística estarà present en obres com "Stieg Larsson. El legado" (Roca), "Corea del Norte por dentro" (Debate), de Florència Grieco, o "La biblioteca en llamas" (Temas de Hoy), de Susan Orlean, sobre l'incendi de la biblioteca central de Los Angeles coincidint amb l'accident nuclear de Chernobyl.

En l'assaig destaquen "La revolución vertical" (Rayo Verde), de Ngugi wa Thiong'o; "El río de la conciencia" (Anagrama), llibre pòstum d'Oliver Sacks; "El fin del fin de la Tierra" (Salamandra), de Jonathan Franzen; "La sobiranía del bien" (Taurus), d'Iris Murdoch, i " Tras los pasos de Livingstone", de Xavier Moret (Península).

Altres assajos que es publicaran seran "La batalla por el paraíso" (Paidós), de Naomi Klein; "La huida hacia Europa" (Arpa), de Stephen Smith; "Del fascismo al populismo" (Taurus), de Federico Finchelstein; "No hemos entendido nada" (Debate), de Diego Salazar; "Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso" (Roca), de Gonzalo Boye; "Cambiar de idea" (Caballo de Troya), de Aixa de la Cruz, i "Técnicas de coaching de Vladimir Putin" (Debate), de Rob Sears.

En un àmbit més literari apareixeran " Agua por todas partes. Vivir y escribir en Cuba" (Tusquets), de Leonardo Padura; "Más de 555 millones podemos leer este libro sin traducción. La fuerza del español y cómo defenderla" (Taurus), d'Álex Grijelmo i José María Merino; " Herido leve. Treinta años de memoria lectora" (Pàgines d'Espuma), de Eloy Tizón, i "El arte de la entrevista" (Debate), de Rosa Montero.