El concurs de fanalets que impulsa l'Ajuntament de Figueres té una tradició quasi centenària. Amb l'objectiu de potenciar-lo i donar-li un millor encaix dins els actes de cultura popular catalana, l'Ajuntament ha introduït alguns canvis com ara avançar l'hora d'entrega de premis i de trobada dels infants amb els Tres Reis o també que els participants, junt amb un acompanyant, puguin veure la cavalcada des d'un lloc especial, a primera fila, en una tarima a la plaça Catalunya.

Pel regidor de Festes i Tradicions Populars, Quim Felip, era evident que aquests canvis en el concurs eren necessaris per «facilitar a les famílies que segueixin la tradició». D'entrada, per participar al concurs cal saber que és necessari inscriure's a la Casa Empordà, de deu del matí a dues del migdia, i que hi ha temps fins al 3 de gener. Les bases especifiquen que els fanalets han de ser construïts manualment i, preferentment, amb materials reciclats tot i que aquests són de lliure elecció, com també la mida del fanalet. S'ha de decorar amb temes nadalencs i il·luminar amb piles.

El concurs tindrà lloc el dia 5 a les 12 del migdia al Teatre El Jardí. Allí el jurat decidirà els tres primers premis però cal dir que tots els participants tindran un detall. A la sortida es farà una mica de vermut i es muntarà «alguna activitat per la mainada». A les 5 de la tarda serà quan els Reis de l'Orient, just abans de la cavalcada i no després com es feia fins ara, entregaran els premis als infants guanyadors d'aquest concurs i del concurs de dibuixos que han servit per il·lustrar el programa de Nadal. L'objectiu, comenta Felip, és que més nens participin. Fins ara, en són uns vuitanta.