L'octubre de l'any passat, l'artista portbouenc Carles Roman, establert a l'Escala des de fa anys, acompanyat del seu equip artístic i tècnic, van presentar en societat el darrer curtmetratge de Produccions Ni Cinc, «El retrat ovalat» inspirat en un relat del mestre del misteri, Edgar Allan Poe. «La rebuda del públic va ser molt positiva», rememora Roman qui ara ha fet un pas més penjant el curt en obert, fa uns mesos en català i ara en anglès i amb subtítols en castellà, a la plataforma You Tube. La idea és que això en faciliti el visionament arreu del món. «És una bona manera de compartir-ho i arribar a un públic més ampli», reconeix el creador.

«Estic satisfet amb el curt i a tothom el sorprèn molt el resultat final, tot i treballant com ho faig, amb molt pocs mitjans i un equip de voluntaris no professionals, és a dir, amics, coneguts, família, aquesta és l'essència de Produccions Ni Cinc», reconeix Roman. En aquest sentit, el curtmetratge, que té una durada de 27 minuts i que es va presentar a Girona i es va projectar posteriorment a l'Escala, Portbou i Viladamat, es va fer amb un pressupost de poc més de mil euros amb el qual van aconseguir construir «una visió més tràgica i romàntica del relat de Poe i, alhora, una defensa de la figura de la dona de l'època». Els actors que donen vida al relat de Poe són Arthur Strange, qui també posa la veu en off del narrador; David Fernández, en el paper de criat; Enric Boló, en el del pintor; el mateix Roman i Tània Henríquez, en el de la noia retratada.

Després d'aquesta aventura, Carles Roman ja té un parell de nous guions originals escrits. Tot i disposar d'aquest material, però, hauran de reposar un temps més al calaix. Malgrat tot, l'il·lustrador ja està pensant «en possibles actors per interpretar els personatges».

D'altra banda, cal recordar que Carles Roman és el pare del superheroi Drac Català, un personatge que va néixer entre els anys 2000 i 2004 i que aquest mes d'abril passat l'il·lustrador va recuperar totalment redibuixant-lo, connectant-lo amb l'actualitat i donant-li color. Així va aparèixer el primer volum d'aquesta nova etapa, «Gènesi», on es narraven els orígens del personatge. Ara, Roman es troba immers en el segon volum que veurà la llum a finals de l'any vinent o per Sant Jordi del 2020.

«Ja tinc acabat el guió i estic treballant l'story board», comenta. En total seran seixanta-quatre pàgines originals que suposaran «un any de feina». L'il·lustrador explica: «M'ho estic passant molt bé perquè, a diferència del primer volum, aquí tot és completament nou, la trama és diferent de la col·lecció original i es presenten personatges que encara no havien aparegut al volum 1». Així, aquí apareixeran el Cap Suprem o la Creu Gammada i la periodista Ruth Heminway del BCN Avui.

Roman s'ha inspirat, a l'hora de donar forma als personatges, en persones reals del seu entorn com ara la seva dona, que es transforma en la inspectora Laura Climent, que en aquesta entrega agafa més protagonisme. Roman promet que «hi haurà sorpreses, humor i molta acció».