«Aquest és un llibre imprescindible i avui en dia és encara un document valuós sobre l’Empordà». Així ho certifica Anna Maria Velaz, filòloga i autora del pròleg i curadora de la reedició Els pobles de l’Alt Empordà de la poeta Montserrat Vayreda, un gran projecte emprès per Edicions Vitel·la. Després de presentar el primer volum el passat mes de març, aquest dimarts 18, a les 7 de la tarda, es presenta en societat el segon. L’espai, el Cercle Sport Figuerenc.

Si en el primer volum, dels quatre que preveu el projecte, el viatge de la poeta va tancar-se a Darnius, en aquest segon volum la ruta s’inicia de nou a l’Escala i arriba fins a Ordis. Com comenta Velaz, en aquest nou llibre ja hi són presents pobles importants com Figueres, la Jonquera o Llançà.

El projecte de reedició d’aquesta obra, originàriament de bibliòfil, s’ha presentat a molts llocs, recentment a Avinyonet de Puigventós. En totes les presentacions l’acollida ha estat molt bona, diu Velaz. La versió que es proposa ara és molt més assequible i manejable per al lector. El text s’ha mantingut íntegre, malgrat que Velaz ha fet correccions de topònims per «adaptar-los a la normativa actual i unificar-los», però s’han suprimit les il·lustracions i serigrafies que incloïa. «Tots els pintors i dibuixants, però, hi són representats», matisa Velaz, qui recorda que aquest projecte es va engegar gràcies al llegat deixat per Maria Perxés. «Vam pensar que aquesta era la seva obra magna i, a més, la mateixa Vayreda havia manifestat que li hauria agradat fer-ne una altra edició», recorda.