Navona Editorial celebra els 15 anys del llibre 'La filla del Ganges. La història d'una adopció' d'Asha Miró amb una nova edició de l'obra que inclou un pròleg de la mateixa autora titulat 'Fa 15 anys' i varies cartes de persones que expliquen què va significar el llibre per elles, des de la seva mare catalana de l'autora fins a pares que han adoptat, nenes adoptades i persones que treballen en el camp de la infància. En una entrevista a l'ACN, Asha Miró ha lamentat que amb els pas dels anys s'hagi perdut el respecte a la gent que ve de fora i a la diferència i s'ha mostrat preocupada per la situació actual amb el creixement d'un partit com Vox.

Asha Miró narra en primera persona a 'La filla del Ganges' el viatge al país on va néixer, l'Índia, on volia conèixer els seus orígens. Miró va arribar a Barcelona, procedent d'un orfenat de l'Índia, quan tenia set anys. Aquesta és una història que està encara molt present a la seva vida. "Per sort n'haig de parlar molt sovint, fa poc vaig tornar de Perú on vaig parlar sobre les adopcions internacionals. És una història que no puc oblidar, forma part de la meva essència i del meu dia a dia". Li recorda, ha dit, als seus orígens i aquests "mai s'han de perdre".

Miró ha explicat que arran del llibre ha conegut moltes històries fortes i gent que ho ha passat malament i ha viscut l'adopció d'una forma dura. L'autora ha dit que un dels missatges de 'La filla del Ganges' és que a vegades un pot mirar el got més ple o més buit i si un es queda amb les coses positives i els aprenentatge de la vida se n'adona que és una persona privilegiada. "Jo em sento així".

Miró ha portat el seu missatge sobre l'adopció a moltes parts del món. Una de les idees que ella més defensa és que la gent s'animi a adoptar nens grans. "Ells són els que més ho necessiten". De fet, ha assenyalat que un dels programes que van néixer a partir del llibre va intentar canviar el pensament de la gent perquè adoptés nens de més edat.

L'Asha Miró "sempre" s'ha preguntat quin era el seu lloc en el món. "El meu lloc era aquí per parlar de l'adopció que no se n'havia parlat mai en veu alta sense por i compartir-ho tot, les coses bones i les dolentes perquè també hi ha moments molts durs". Ha assegurat que adoptar és "una aventura" i se n'han de tenir "moltes ganes. Han de ser conscients que comencen una aventura que mai s'acaba" perquè sempre hi ha documentació per fer i un dia el teu fill demanarà de tornar al seu país i els pares hauran d'acompanyar-lo i estar al seu costat. "Adoptar una criatura és una cosa que necessita temps i hi ha d'haver uns requisits mínims que s'han de complir".

Noves generacions

L'escriptora demana a les noves generacions de nens i nenes adoptades que expliquin les seves històries i d'alguna forma que facin el que ella va fer. "Els haig de passar el relleu perquè els toca explicar com se senten i lluitin per les seves coses".

Amb la situació sobre els refugiats i l'augment de partits com Vox, s'ha mostrat preocupada. "Deixem un món una mica atrotinat als nostres fills i sobretot als nens que han vingut adoptats de diferent color de pell. El respecte a la gent que ve de fora s'ha perdut i això s'havia aconseguit durant un temps". "No voldria que la meva filla ni cap altra filla passés per una sensació de rebuig ni sentir-se marginats", ha afegit.

Creu que el problema de les persones que estan en contra de la gent que ve de fora és perquè no s'han posat mai a la pell de l'altra. "Si es posa a la pell de l'altra, s'és conscient que una criatura ha hagut de deixar una família i un país per embrancar-se en un viatge que no saben mai si arribaran o no. No tens dret a tenir una casa? No tens dret a tenir una nova vida?", ha preguntat.

Presentació

Miró presentarà el llibre el proper dimecres 19 de desembre a les set de la tarda a Pangea amb l'editor de Navona, Pere Sureda i de Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia).