El vidre té unes particularitats que el fan idoni per fabricar objectes d'ús comú, des de porrons a pots de farmàcia, passant per recipients de tota mena com ara gots, copes o ampolles. Però més enllà d'aquesta funció utilitària, no exempta d'encant, també ha servit per fabricar objectes de fantasia com ara càntirs de bateig o almorratxes, finament decorats.

Malgrat que avui restin pocs centres de producció en actiu, la fabricació de vidre ha tingut una gran rellevància a Catalunya. Aquest volum és el primer que analitza amb rigor, voluntat divulgativa i imatges de gran qualitat, una manera de fer catalana en la producció d'objectes amb aquest material. El volum és el número 8 de la col·lecció "Eines i feines".

Jordi Carreras. Llicenciat en història de l'art per la UB, és responsable del departament d'antiguitats de la sala de subhastes Balclis de Barcelona i col·laborador del Museu del Disseny de Barcelona, especialment en tasques d'estudi i conservació de la col·lecció de vidre. És autor d'estudis i publicacions sobre la història del vidre, ha impartit cursos d'història de la pintura o de les arts decoratives i ha estat comissari de les exposicions "Vidres del 1500 al 2000" i "Vidrio de artista. Art Nouveau y Art Déco. Colección Salvador Riera". Ha col·laborat com a catalogador i documentalista de nombroses exposicions i catàlegs de diferents museus. És el responsable de la selecció i documentació dels objectes de vidre català de l'actual exposició del Museu del Disseny de Barcelona.