13 de desembre de 2018
13.12.2018

L'Arxiu exposa una cāmera estereoscōpica de finals del segle XIX

Ha incorporat una vitrina amb materials fotogrāfics

13.12.2018 | 15:58
Imatge de la cāmera estereoscōpica

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) exposa des d'aquesta setmana, a la seva sala de consultes, una vitrina amb materials fotogràfics diversos com anuncis d'estudis fotogràfics, filmines, positius i negatius, plaques de vidre i diapositives, entre altres. La peça central, però, és una càmera estereoscòpica de finals del segle XIX que recentment ha estat donada a l'ACAE per Roser Seguranyes. Aquest aparell formava part de la col·lecció familiar i havia estat adquirit a la botiga Photo-Sport de la rue Caumartin, 56 de París.

La directora de l'ACAE, Erika Serna, explica que "des del 1839, en què s'inicia una nova era amb la presentació de Daguerre a París de la seva tècnica, la captació d'imatges no ha deixat d'evolucionar. A casa nostra, a Figueres, tenim un primer fotògraf conegut cap al 1860, Joan Salvaire, francès transeünt, encara que ja de seguida començaren a treballar d'altres com Antoni Pérez, exoperador de la casa barcelonina Moliné i Albareda, Ramon Comavella, Antoni Masferrer, i aviat s'inaugurà la sucursal de "Fotografia Española" d'Amis Unal".

Afegeix que "durant el segle XIX es van dissenyar molts tipus de càmeres fotogràfiques, i destaquen les que eren aptes per obtenir fotos estereoscòpiques, les quals s'havien de mirar amb un visor apropiat per a poder visualitzar el seu efecte tridimensional o de relleu. Aquest tipus de càmeres tenien dos objectius per tal d'obtenir simultàniament dues imatges molt semblants, però no iguals, des de dos punts de vista propers. Aquesta càmera s'inspirava en la visió binocular humana".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook