Dos investigadors de la Universitat de Girona (UdG) han creat una xarxa d'espais de memòria a les comarques gironines destinada a potenciar el turisme cultural. David González i Ferran Riera són els autors d'aquest estudi titulat 'Girona Terra Memorial' i pretén fer un llistat de tots els espais amb importància dins de la història més recent per posar-los en valor. D'aquesta manera, el turisme cultural interessat en la memòria històrica podrà accedir més fàcilment a aquestes ubicacions. La xarxa està integrada per una trentena d'espais entre ells llocs de pas, masies, castells, refugis, búnquers, camps d'aviació o escoles, principalment situats a la frontera amb França.

El turisme de memòria històrica és un element amb molt potencial a les comarques gironines i també a tot Catalunya. Ara, s'ha creat una xarxa d'espais d'interès per la memòria històrica de diferents punts de la demarcació. L'objectiu és ordenar aquests espais i així potenciar-los als visitants per tal que aquests puguin descobrir quins episodis de la història més recent s'hi han produït.

Aquesta xarxa és el resultat d'un estudi que han elaborat dos investigadors de la Universitat de Girona (UdG), David González i Ferran Riera. Al llarg de les 182 pàgines han documentat una trentena de llocs entre els quals hi ha llocs de pas, masies, castells, refugis, búnquers, camps d'aviació o escoles. Tots ells compten amb fotografies i també hi han adjuntat mapes, gràfics i taules de síntesi. A més, els dos autors remarquen la importància del Museu Memorial de l'Exili (MUME) que hi ha instal·lat a la Jonquera.

Segons els autors d'aquest estudi, el turista de memòria, més enllà de l’evident interès en el passat, cerca quelcom que va més enllà del coneixement i l’aprenentatge, cerca les eines que l’ajudin a comprendre el seu present per afrontar el seu futur.

A més, veuen aquest tipus de turisme com una eina per al desenvolupament del territori, no només a nivell econòmic, sinó també indentitari. A més, consideren que a partir d'aquest tipus de turisme es poden dissenyar estratègies didàctiques per difondre valors com la pau, el civisme o els drets humans.

L'estudi també ha identificat, inicialment, 80 espais a tot Catalunya que poden tenir interès memorial per ser l'escenari de diferents fets històrics entre el 1931 i el 1980.

El treball, després d’identificar i classificar els espais de memòria de la demarcació de Girona, presenta una diagnosi que facilita el plantejament de futures línies d’actuació, entre les quals hi ha la creació d’un relat neutre políticament i, per tant, més accessible i sostenible, a fi de 'turistitzar' el patrimoni memorial; la creació d’una marca, materials -dossiers, guies, mapes, rutes, senyalització i productes per a la difusió, una aplicació específica, marxandatge-; la millora del posicionament i la gestió integral del turisme de memòria.